Pazinski radioamater Mirko Jurman nagrađen godišnjom nagradom “Nikola Tesla”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Prestižnu nagradu "Nikola Tesla" Mirko Jurman je dobio i zbog rada s mladima

 U subotu je u Cerničkoj Šagovini kraj Nove Gradiške, na redovnoj skupštini Hrvatskog radioamaterskog saveza,  član Radio kluba Pazin Mirko Jurman (9A6KX) nagrađen godišnjom nagradom Nikola Tesla Hrvatskog radioamaterskog saveza za rad tijekom 2023. godine.

Godišnja nagrada „Nikola Tesla“ dodjeljuje se za izvanredna postignuća tijekom godine za koju se nagrada dodjeljuje u jednom ili više tehničkih, tehničko-sportskih ili drugih područja radioamaterske djelatnosti, odnosno u svim radioamaterskim aktivnostima kojima je pružen znakovit, prepoznatljiv i priznat doprinos razvoju radioamaterizma te djelovanju, razvitku i ostvarivanju ciljeva HRS-a, i to za izniman doprinos u podučavanju i osposobljavanju odraslih te posebice djece i mladeži u radioamaterskim vještinama iznimna postignuća na domaćim i međunarodnim radioamaterskim UKV, KV i HST natjecanjima iznimna postignuća na domaćim i međunarodnim ARG natjecanjima razvitak, unapređenje i korištenje novih tehnologija u radioamaterskim komunikacijama i samogradnji izniman doprinos u promidžbi te podizanju ugleda radioamaterizma i HRS-a u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Primanje nagrade od strane HRS-a

U obrazloženju nagrade stoji da je ovaj pazinski radioamater: „za vrijeme trajanja 2023. godine aktivno uključen u sve redovne aktivnosti Radio kluba Pazin, prvenstveno u radu s mladima;  promicatelj IOCA programa HRS-a – srebrni aktivator s aktiviranih 17 IOCA referenci, 4-ti u poretku lovaca; organizator ekipe mladih u ARRL SSB natjecanju s lokacije 9A1P u sklopu kojeg je sudjelovalo nekoliko mladih iz Hrvatske i Slovenije s nakanom da se ukaže klubovima da što više integriraju mlade operatore u natjecateljske ekipe te da se ojača povezivanje mladih radioamatera na prostoru Hrvatske (plasman 12. mjesto u svijetu u Multi-Multi kategoriji).

Mirko Jurman bio je mentorom na nacionalnoj razini na Zvjezdarnici Mosor

Sudjelovao je kao član 9A0HQ ekipe u IARU HF natjecanju na 20 i 160M SSB te ekipno u brojnim natjecanjima od čega su najzapaženiji rezultati u CQWPX SSB 9A50P (2. mjesto EU / 5. svijet MM), CQWW CW 9A1P ( 2. mjesto EU / 10. svijet M/S), te individualno u CQWW SSB kao 9A6KX (2. mjesto EU / 4. svijet SOLP);  sudjeluje kao član ekipe 9A0BB u IARU R1 VHF s Ličke Plješivice – najvećem podvigu u VHF natjecanjima ikad s ovih prostora, gdje ostvaruju zavidno 3. mjesto u ovom natjecanju  što je ujedno i najbolji rezultat ikada iz južnih dijelova Europe.

Jurman je voditelj projekta „rkp add-ohm“ projekt radionica iz područja elektrotehnike, konstrukcija i programiranja kroz primjere u radio amaterizmu, projekt Radio Kluba Pazina kojeg financira Grad Pazin. Uz to, bio je mentor na kampu nacionalnog saveza na Zvjezdanom selu na Mosor za mlade u kolovozu lanjske godine. Bio je suorganizatorom međunarodne natjecateljske konferencije Istra Contest Conference lanjske  godine.

Jurman je svojim aktivnostima poznat i na nacionalnom nivou

Kao voditelj KV povjerenstva HRS-a ostvario je značajni napredak pri organizaciji hrvatskog međunarodnog KV natjecanja 9A DX Contest gdje se gotovo udvostručio broj sudionika u natjecanju. Promotor je rada mladih hrvatskih radioamatera (MUE) te općenito promocija hrvatskog radioamaterizma u svijetu putem YouTube-a prilikom gostovanja na YT kanalu DX Commander (25 minutni video naziva „How Croatia Achieved Massive Youth Growth in Ham Radio YOTA“ ostvario 3.300 pregleda)

Zbog kontinuiranog cjelogodišnjeg rada na području radioamaterizma, posebice u radu s mladima kroz Radio klub Pazin, kampove HRS-a gdje je mentor, natjecateljskih uspjeha, te doprinosa u promidžbi te podizanju ugleda radioamaterizma i HRS-a u Republici Hrvatskoj i svijetu kroz organizaciju ICC 2023, društvenih mreža (YT) te organizaciju 9A DX natjecanja, predložen je za ovu jednu od najprestižnijih nagrada u radioamaterskom svijetu.

Pročitajte još...