POGLEDAJTE GALERIJU: Dvadesetak malih Pazinaca provelo dva nezaboravna dana na proljetnom outdoor kampu na Ćićariji

Facebook
Twitter
LinkedIn

Proteklog su tjedna treneri Sportske škole i igraonice Sport 4+ poveli dvadesetak djece nižih razreda na Ćićariju na kojoj su proveli dva nezaboravna dana. Bili su aktivni u prirodi, nisu pitali za mobitele ni igrice, čak ni za TV. Kažu da priroda u suradnji s igrom i pričom čini čuda. Bili su radoznali i znatiželjni, željeli su izazove i avanture, postavljali su pitanja.

Odgovore su pronalazili u prirodi, na Ćićariji. Ona im je dala tlo za planinarenje i špilje za istraživanje, prostor za igru i inspiraciju za razmišljanje. Vrijeme im je bilo naklonjeno, iako kažu, i da nije, planirane aktivnosti proveli bi bez obzira na vremenske uvjete, jer bitno je biti vani.

Naučili su kako se treba ponašati u planinama, što treba nositi, što napraviti u slučaju nesreće kao i puno drugih planinarskih pravila.

U ta su dva dana odradili dvije prekrasne planinarske rute u dužini od 15-tak km, istraživali špilje s naglavnim lampama kao pravi mali speleolozi. Kumulusi, stratusi, ovčice i ovce i druge vrste oblaka nisu im više strani jer su ih lovili “oblakolovcem” koji su sami izradili, a kvizom potvrdili svoje novostečeno znanje.

Saznali su kako i zašto su se bjeloglavi supovi nakon više od 100 godina vratili gnijezditi na Učku te kako se goste u “hotelu za supove”, kako je mama medvjedica zajedno sa svojim mladuncima jednoga dana odlučila prošetati preko Istarskog Y, kako ispod tunela Učka postoji ogromna kaverna, kako su Ćići nekada radili karbun i puno drugih zanimljivosti o životu na Učki i Ćićariji.

Posebno zanimljivi i napeti bili su kvizovi koji su uslijedili nakon usvojenog znanja i ispričanih priča. Izrađivali su se i uskrsni ukrasi, a djeca su samostalno mijesila i pincu, te pomagala u pospremanju i kuhanju. Navečer je uslijedio rasplesani pidžama party, a od uzbuđenja, ostali su budni do kasno u noć.

Bilo je jako puno smijeha, sklopila su se i nova prijateljstva jer su djeca došla iz različitih krajeva središnje Istre (od Pazina,  Žminja, Svetog Petra u Šumi do Tinjana) te se jedva čekaju neke nove outdoor aktivnosti koje najavljuje ekipa Sport 4+.

Trenerima je cilj dati djeci čim više samostalnosti, biti uz njih i pomoći im ukoliko zatreba, ali potaknuti ih da samostalno uče i pronalaze rješenja. Cilj im je da se djeca vrate u prirodu, da čim više vremena borave vani, a pritom steknu nova prijateljstva, nova znanja i ljudske vrijednosti. Priroda nas sve čini sretnijima, a kako je jedan tata napisao nakon kampa: – “Djeca su sretna. A sretno djetinjstvo čini dobre i sretn(ij)e ljude.”

no images were found

Pročitajte još...