Povodom Dana europske baštine u Kaštelu u četvrtak u 13 satipredstavljanje projekta “Arhiv Renato Pernić”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Renato Perniæ (snimio: Matija - Mate ÆURIÆ)

Povodom obilježavanja manifestacije Dani europske baštine 2022. u Hrvatskoj Državni arhiv u Pazinu i Muzej grada Pazina pozivaju vas na predstavljanje projekta “Arhiv Renato Pernić” u četvrtak, 15. rujna s početkom u 13 sati u Pazinskom kaštelu.

Sudjeluju Maja Zidarić Pilat, Mirela Mrak Kliman, Daniele Pernić i Sebastijan Legović.  Glazbenu interpretaciju pružit će Milan i Marija Kranjčić te Klaudio Gržetić.

Tko je bio Renato Pernić?

Pernić, Renato, etnomuzikolog i glazbeni urednik (Kosići/Kompanje kraj Roča, 24.VIII.1938. – Pula, 26.IV.2002.).

Završivši učiteljsku školu u Puli 1957. zaposlio se kao učitelj muzičkog odgoja u Roču. Odmah je započeo i s izvanškolskim aktivnostima. Bio je početkom 1958. osnivač lokalnog pjevačkog zbora, godinu dana kasnije održana je osnivačka skupština ročkog KUD-a, u čijem je sklopu 1960. pokrenuo i limenu glazbu.

Uz rad Pernić je upisao Pedagošku akademiju u Zagrebu, glazbeni smjer, i diplomirao 1963. Uskoro je napustio Roč, zaposlio se kao učitelj glazbe u pulskoj osnovnoj školi “Ivo Lola Ribar”, ali je dulje od dva desetljeća, barem jednom tjedno, putovao iz Pule u Roč na probe i nastupe zbora i glazbe te podučavao mlade svirače. U pulskoj školi radio je 1963.–69., potom do 1994. glazbeni urednik Hrvatskoga radija – Radiopostaje Pula.

Djelovao je kao glazbenik i organizator priredbi i smotri istarske narodne glazbe, snimao je radijske reportaže o narodnoj glazbi, glazbalima i glazbenicima, koje su se redovito emitirale na Radiopostaji Pula i na Prvome programu Hrvatskoga radija. Prikupio je više od tisuću snimaka izvornoga sviranja i pjevanja (fonoteka Hrvatskog radija Radio Pule).

Objavio je monografiju Meštri, svirci i kantaduri (1997.), koja podrobno prikazuje naraštaje istarskih narodnih pjevača, svirača i izrađivača pučkih glazbala te folklornih društava. Dobio je mnoga društvena i državna priznanja.

Tekst o Renatu Perniću i fotografija preuzeti su s istrapedije .

Pročitajte još...