Predavanje o statistici u opuštenoj atmosferi

Facebook
Twitter
LinkedIn

U Gradskoj knjižnici Pazin održano je popularno-znanstveno predavanje znakovitog naslova “Najgora laž!”. Uzrečicu “Postoje laži, proklete laži i statistika” svojim je pristupom objasnio dr. sc. Darko Mekterović, docent na riječkom Fakultetu za Fiziku. Uz predavača, u prostorijama knjižnice okupilo se 15-ak zainteresiranih slušatelja.

Čak ni nakon predavačeva upozorenja kako se zaista radi o predavanju o statistici, broj se nije smanjio. Darko Mekterović je tada publici prikazao nekoliko važnih pouka o tumačenju znanstvenih rezultata koji uključuju statističke tvrdnje, kroz nekoliko jednostavnih primjera. Za ilustraciju, jedan od takvih primjera bilo je istraživanje o efektu namirnica u prehrani na pojavu tumora.

Takva istraživanja, ako su provedena na samo 10-ak osoba, nemaju pouzdane rezultate. Naglasio je kako je veoma važno u znanstvenim studijama navoditi i provjeravati pouzdanost iznesenih brojeva. Publika je postavila nekoliko zanimljivih pitanja, između kojih i o samoj motivaciji predavača da se bavi ovom tematikom. Dio svoje motivacije pripisao je svom boravku na CERN-u, gdje su standardi statističke analize iznimno strogi, pa je njegova želja svoje znanje o kvalitetnoj uporabi statistike približiti svim disciplinama znanosti i općoj populaciji.

Atmosfera je bila opuštena, reakcije publike bile su pozitivne a i sam predavač je priznao kako je bio veoma sretan i ispunjen nakon ovakvog iskustva. Snimka predavanja dostupna je na Facebook profilu Gradske Knjižnice Pazin.

Pročitajte još...