Preko udruge Sport 4+ djeca u aktivnom ljetu uživala u penjanju, zip lineu, speleoavanturi, šetala po Lovrinu, učila vezivati čvorove, proučavanju zvijezda …

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zanimljivo je i prepuno događaja bilo ovo ljeto djeci koja su polazila program “Djeca u prirodi” kojeg su osmislili treneri Sportske škole i igraonice SPORT 4+ – Irena i  Vedran Rogović, a uz njih radionice su vodile i Paullina Rogović i Marta Jedrejčić. Ovo su ljeto odlučili roditeljima ponuditi outdoor program iskoristivši sve blagodati koje daje priroda u okolici Pazina. Osmislili su program koji je djecu upoznao s nekim novim, do tada njima nepoznatim i neisprobanim aktivnostima i vještinama.

Glavni cilj ovog, a i budućih outdoor kampova koje planiraju tokom godine, je boravak djece u prirodi bez obzira na vremenske uvjete i godišnje doba. Djeca koja borave u prirodi su kreativnija, spretnija, imaju bolji vid i generalno su zdravija i sretnija.

U pet turnusa ovog outdoor kampa izmjenjivala su se djeca u dobi od 5 do 13 godina. Budući da su turnusi bili organizirani tako da su djeca bila podjednake dobi i sam program bio je prilagođen uzrastu. Tako su se iz tjedna u tjedan izmjenjivale razne aktivnosti i edukacije prilagođene dobi djece.

Vrtićarci su imali razne sportske aktivnosti i kreativne radionice u bazi kampa na Stanciji Pataj, posjetili su SPK Hiperaktiv i isprobali sportsko penjanje uz trenera Petra Gojtanića, šetali po edukacijskoj stazi Pazinska jama gdje su naučili puno zanimljivih činjenica o ovo zaštićenom prirodnom objektu, istraživali šume igrajući zanimljive igrice te učili kako se mogu orijentirati.        
Naučili su podignuti šator, izrađivali su kućice za ptice, klupice za sjedenje, pravili nakit, crtali te trčali i skakali po obližnjem Kanužu, inače ogoljenom laporastom dijelu nedaleko Pazina.    
Suzana Ladavac iz Hrvatskih šuma vodila ih je budućom edukacijskom stazom u Lovrinskoj šumi gdje su djeca naučila što u njoj raste te tko u njoj živi. Proveli su i prekrasno jutro upoznajući život konja i jašući na ranču Centar Istre (Pet resort-čuvanje i šetanje kućnih ljubimaca) zahvaljujući Mattei Grgić i Sandri Gobo.

Školarci su boravili duže u kampu te je za njih bio organiziran i ručak na unaprijed planiranim lokacijama. U svakom sljedećem turnusu posjećivao ih je i Martin Glavić, pročelnik pulske stanice Gorske službe spašavanja od kojeg su jako puno naučili.

Saznali su što spašavateljii rade i na koji način djeluju, što nose u ruksaku kada idu u akciju spašavanja, slušali su priče sa spašavanja i naravno, imali jako puno pitanja za Martina. Naučili su vezivati nekoliko vrsta čvorova, izraditi nosila, a najstariji su čak izradili i pravi zip-line.

Nestrpljivo su čekali vožnju zip-lineom iznad Pazinske jame, a uz Rominu Brumnić, Luku Labinjana i njihove zabavne vodiče, i ono malo strahova u tren je nestalo. Gotovo da nije bilo djeteta koje nije poželjelo ponoviti ludu vožnju.

Doživjeli smo i predivnu speleoavanturu stotinjak metara ispod Pazina kroz atraktivno podzemlje Pazinske jame uz stručno vodstvo Saše Bačić  i Martina Špaček.

Trekali su po Pazinskim bregima, uzrađivali bivak, igrali igranja i pronalaženja stvari “scavenger hunt” i kupali se na Zarečkom krovu.

-Četvrti, peti i šesti razredi imali su poseban dan, spavali su u šatorima u našoj outdoor bazi. Nakon što su sami podigli šatore i spremili kamp, slijedilo je pečenje sljezovih kolačića uz logorsku vatru, roštilj, a kada se spustila noć, Ivica Šuran uveo nas je u svijet zvijezda i planeta. Poseban doživljaj bio je ležati s prijateljima na travi pod zvjezdama i gledati film i crtani do kasne večeri. U kampu je vladalo zajedništvo, suradnja, stvorila su se i neka nova prijateljstva, a nadamo se da su ostale i lijepe, trajne uspomene, rekla nam je Irena Rogović.

-Zadovoljstvo djece te pohvale roditelja najveća su nagrada za naš rad te motivacija da već smišljamo neke nove outdoor aktivnosti (uskoro krećemo na dvodnevni kamp planinarenja na Ćićariji, a pripremamo i outdoor rođendane s potragama za blagom i raznim sportskim aktivnostima). Uz zahvalu svima koji su pomogli u realizaciji ovog kampa, posebna zahvala ide našem partneru, pazinskoj tvrtki Učka-konzalting koja je prepoznala naše ideje i koja će  nas i dalje podržavati u budućim outdoor aktivnostima, napominje Rogović. 

Kako se približava nova školska godina, krenuli su s planiranjem naše šesnaeste godine rada u Sportskoj školi i igraonici SPORT 4+ te su otvorili i upise za u ovu sezonu.

Treninzi će se održavati u Pazinu i u Svetom Petru u Šumi, a moguće i u Tinjanu te Žminju. Kao i dugi niz godina, u sportski program upisuju se djeca od 4 do 11 godina.

Program je prilagođen uzrastu, a bazira se na desetak sportova, uz poseban naglasak na bazne sportove, atletiku i gimnastiku te pedesetak igara. Cilj programa je uključiti djecu vrtićke i mlađe školske dobi u organiziranu sportsku aktivnost kako bi se utjecalo na pravilan rast i razvoj, usvajanje osnovnih motoričkih vještima i znanja te stvaranje navike redovitog tjelesnog vježbanja.

Dijete, kada jednom zavoli sport i stekne naviku treniranja i sportskog življenja, cijeli život ostaje u sportu. Možemo reći da gotovo 100% naše djece ostaje u sportu u nekom od pazinskih klubova i to je naše najveće zadovoljstvo. Neki već završavaju ili su završili srednju školu i kada ih sretnemo u dvorani ili na nekom od terena, sretni smo da smo malim djelom i mi za to zaslužni.

Ukoliko na neke od motoričkih sposobnosti, kao što su koordinacija, brzina, snaga, ravnoteža ili preciznost, ne utječemo u točno određeno doba, ono u kojem postoji najveći potencijal za razvoj te sposobnosti, kasnije se ista neće u potpunosti razviti, odnosno dijete neće dati svoj maksimalni potencijal u nekom konkretnom sportu. Zato je višestrana priprema izuzetno važna u razvojnom putu mladog sportaša, kaže Rogović.

Sve informacije mogu se dobiti putem Facebook stranice ili telefonom na 091/2020-438.”

Pročitajte još...