Priopćenje za javnost: Povećana prisutnost osoba u migraciji na području Grada Pazina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Grad Pazin posljednjih je mjeseci, a naročito proteklih dana, postao jedna od točaka na ruti velikog broja migranata kojima je cilj doći do susjednih država Slovenije i Italije. Jedan dio migranata zadržava se u gradskom središtu, većinom u tranziciji, te ostaju kroz jednu noć spavajući na neadekvatnim mjestima (javnim površinama ili praznim objektima). Iako do sad nije bilo incidenata, razumljiva je nelagoda dijela stanovnika Pazina koji na svojim uobičajenim mjestima za šetnju, rekreaciju, igru, posao ili prijevoz više nemaju isti osjećaj sigurnosti.

Načelnik PU istarske, Alen Klabot, danas je u razgovoru s gradonačelnicom Pazina Suzanom Jašić potvrdio kako policija pojačava mjere nadzora i prisustva. Građani i građanke mogu se obratiti policijskoj postaji u slučaju problema ili upita. Gradonačelnica je ujedno zatražila i što skoriji zajednički sastanak jedinica lokalne samouprave koje se nalaze na migrantskoj ruti s PP Pazin s ispostavom Buzet i PU Pula na kojem bi se lokalne vlasti upoznale s protokolom, postupanjem i planovima. 

Rješavanje ove problematike nadilazi domenu lokalne samouprave, a Grad Pazin poduzeo je korake radi zaštite svoje imovine te su početkom tjedna ispražnjeni, očišćeni i zatvoreni prazni objekti u bivšoj Vojarni u kojima borave migranti, međutim u njih je ponovo provaljeno. Nadzire se situacija i u kontaktu su Grad i  Policijska postaja Pazin te  Policijska uprava istarska. 

Mnoge su istarske obitelji ili dijelovi tih obitelji s ovih prostora tijekom 20. stoljeća odlazile u migracije prema Europi i Amerikama i proživjele niz teških trenutaka na svom putu, a mnogi su na njemu ostavili i živote. Mnogi ljudi, i crni, i bijeli, i danas ostavljaju svoje kuće i spašavaju svoje živote i budućnost svoje obitelji pred ratom, gladi, prirodnim ili političkim katastrofama. Ljudski je pomoći. Ljudski je, također, osjećati strah, nelagodu i nepovjerenje. Ljudski je imati i podijeljene osjećaje. Ljudski i građanski je normalno i poželjno tražiti pomoć od nadležnih institucija. 

Gradonačelnica poziva građane i građanke Pazina na strpljenje, oprez, ali i razumijevanje. Događa nam se nešto što se mjesecima i godinama prije događalo brojnim sredinama u Hrvatskoj, gdje lokalno stanovništvo, lokalna vlast, ali i sami migranti, trpe zbog europskih i nacionalnih politika koje nisu pružile adekvatna i sustavna rješenja. 

Pročitajte još...