Proslavljeno prvo desetljeće uspješnog rada Lokalne akcijske grupe Središnja Istra

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prigodnim obilježavanjem održanim u petak, 2. prosinca 2022. u Pazinu u krugu svojih članova i bliskih suradnika LAG „Središnja Istra“ zaokružio je 10. obljetnicu svojeg djelovanja. Tim je povodom LAG predstavio rezultate svojeg rada u posljednjem desetljeću. Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s mnogobrojnim dionicima s područja, realizirani su različiti projekti financirani iz EU i nacionalnih fondova i programa.

Neki od najznačajnijih su projekt zaštite umijeća pripreme Pazinskog cukerančića kao nematerijalnog kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture RH,  Domaće od malih nogu  – zajednički projekt LAG-ova Istarske županije usmjerenog na stvaranje preduvjeta za povećanje potrošnje i uvođenje novih lokalnih proizvoda u odgojno-obrazovne ustanove na području Istarske županije. Prethodnih godina LAG se uključio u europski projekt INSiGHTS usmjeren na razvoj održivog turizma na području središnje Istre, a sudjelovao je kao partner na projektima usmjerenima na unaprijeđenje obrazovanja putem projekta

Novo znanje za buduće zvanje u okviru kojeg su razvijena tri nova obrazovna programa te projekt SODA usmjerenog na razvoj stručnog studija održivog agroturizma. Trenutno LAG provodi projekt Malvasia Myth usmjeren na brendiranje malvazije na međunarodnoj razini te Innovaoliva koji za cilj ima jačanje kapaciteta poljoprivrednika za primjenu načela kružnog bio-gospodarstva putem valorizacije poljoprivredne biomase. U kontinuiranoj provedbi su i projekti umrežavanja s različitim europskim organizacijama putem projekata iz programa Europa za građane.

Kao središnja točka događaja, održana je i dodjela odluka za 40 malih poljoprivrednika s područja čiji su projekti odobreni za provedbu i financiranje temeljem javnog natječaja LAG-a. Radi se o projektima kojima je LAG odobrio potpore u iznosu od 15.000 eura te će zahvaljujući istima biti realizirani projekti usmjereni na nabavku poljoprivredne mehanizacije, podizanje trajnih nasada, nabavku domaćih životinja i drugo. Prethodno je kroz 4 druga natječaja odabrano dodatnih 56 projekata, među kojima oni za male i velike poljoprivrednike te jedinice lokalne samouprave za projekte unaprijeđenja društvene infrastrukture. U konačnici je LAG dodijelio sveukupno 1.702.992 eura za spomenute projekte.

LAG „Središnja Istra“ osnovan je 2012. godine, a sama incijativa za osnivanje pokrenuta je još 2010. godine. Inicijalno područje djelovanja bilo je područje središnje Istre, odnosno grada Pazina te općina: Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi, Tinjan dok se 2015. godine, preustrojem LAG-ova na području Istarske županije, područje rada širi i na Grad Poreč te općine Funtana, Sveti Lovreč, Višnjan, Vrsar i Žminj. LAG broji ukupno 45 članova – predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora, a njegovo je djelovanje usmjereno prema svim građanima područja.

U narednom razdoblju očekuje se finalizacija nove Lokalne razvojne strategije koja će biti temelj za raspisivanje novih natječaja usmjerenih na korisnike (primarno poljoprivrednike) s područja.

Pročitajte još...