SAMANJ KULTURE: Okrugli stol koji je prikazao šarolikost inicijativa u području vizualnih umjetnosti na poluotoku

Facebook
Twitter
LinkedIn

U sklopu Sajma kulture održan je okrugli stol „Jačanje sinergije organizacija nezavisne kulture u Istarskoj županiji“, kojeg je moderirala Nela Simić iz udruge Atanor. Uz nju govorile su Josipa Škrapić iz pazinske udruge Forma, Emina Svilar, savjetnica za kulturu, stipendiranje i tehničku kulturu Grada Pazina, Ivana Čehić iz rovinjske udruge Faro 11, Aleksandar Bančić, novopečeni voditelj programa kulture pazinskog Pučkog otvorenog učilišta te kristina Nefat iz Hrvatske udruge interdiscipliniranih umjetnika.

Okrugli stol okupio je dionike nezavisne kulturne scene, institucionalne kulture te djelatnike javne uprave s područja Istarske županije kako bi podijelili iskustva i znanja u svrhu poboljšanja uvjeta rada i umrežavanja organizacija i profesionalaca koji djeluju u području vizualnih umjetnosti. Program je dio projekta – Suradnička mreža za jačanje kapaciteta istarskih galerija za razvoj publike.

Govornici su se bavili s nekoliko osnovnih tema u okviru naslova okruglog stola Jačanje sinergije organizacija nezavisne kulture Istarske županije: načini kulturnog programiranja, osnaživanje lokalnih scena, civilno-javno partnerstvo, uspostavljanje novih modela djelovanja i suradnje, nedostatak profesionalnih djelatnika i adekvatnih prostora te javne politike prema nezavisnoj kulturi u Istri.

Uz iznošenje pojedinih primjera suradnje na područjima Pazina,Rovinja i Pule fokus rasprave stavljen je na odnos između mladih umjetnika i strateško povezivanje udruge u kulturi. Davani su primjeri funkcioniranja udruga s prostorima.

Čehić je dala primjer dala Grada Rovinja u kojem duruge besplatno koriste prostorije Multimedijalnog centra (MMC) uz dobru suradnju  s etno-udrugom Batana.

S lijeva: Ivana Čehić, Kristina Nefat, Emina Svilar, Alekandar Bančić, Josipa Škrapić i Nela Simić

Svilar je spomenula „generacijsku rupu“ koja se je desila u pazinskim udrugama, ali i napomenula kako su brojne „stožerne“ udruge u kulturi dobile prostore u nekadašnoj pazinskoj vojarni.

Bančić je istaknuo kako je pazinsko POU u procesu donošenja strateških dokumenata te najavio uskoru tiješnju suradnju s pazinskim udrugama. Irena Boljunčić, viša stručna suradnica za razvojne projekte, detaljno je pojasnila razvoj prostora s idejom da se u nekadašnjem pazinskom kinu oformi Centar za kreativne i kulturne industrije (KIKI), napomenula je kako se u Istri i Pazinu snima jako veliki broj filmova godišnje te kako bi ovaj audio vizualni centar osim svojih programa, bio i podrška glazbenoj i filmskoj djelatnosti.

Nefat je istaknula kako su rijedak primjer udruga čije se djelovanje odvija u njihovom privatnom prostoru, dok je Škrapić pojasnila budući smjer djelovanja udruge Forma, koje uglavnom okuplja mlade umjetnice s područja Pazina, ali i šire okolice.

Okrugli stol je bio dio projekta “Suradnička mreža za jačaje kapaciteta istarskih galerija za razvoj publike” (Atanor, MI plus i Istarska kulturna agencija).

Pročitajte još...