Skoro dvije tisuće uključenih u festival Ovca u kutiji

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sedmi međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji održan je u Pazinu od 12. do 16. rujna 2022. godine, a dio festivalskog programa odvijao se i u mjestima Trviž, Motovun, Karojba, Tinjan, Sveti Petar u Šumi, Cerovlje, Lupoglav, Gračišće i Žminj.

U petodnevnom druženju namijenjenom širokoj publici, djeci i odraslima i struci, održan je velik broj književnih programa, likovnih radionica, čitanja, jedna književna šetnja te nekoliko stručnih predavanja. Kao i prethodnih godina održana je akcija Slikovnica u izlogu u kojoj su tijekom pet dana Festivala bile izložene do sada nagrađivane slikovnice, a zadnjeg dana kao završetak iz šešira su izvučeni dobitnici čiji je jedini zadatak bio izvaditi željenu slikovnicu iz izloga i na taj način je simbolički osloboditi za čitanje.

Inicijator i glavni organizator nagrade i festivala OVCA U KUTIJI, neprofitna udruga Knjiga u centru iz Zagreba ( Ana Đokić, Zoran Pongrašić) i suorganizatori Festivala Gradska knjižnica Pazin (Iva Ciceran) i Hrvatsko čitateljsko društvo aktivno sudjeluju u provođenju i organiziranju programa Festivala te doprinose njegovom rastu. Želja i cilj organizatora je popularizirati slikovnicu i njezine autore te od Pazina napraviti svjetski centar slikovnice u koji će jednom godišnje dolaziti umjetnici i ljubitelji ovog književnog žanra, koji time dobiva svoju visokovrijednu ulogu u promociji čitanja. Prethodnih godina je preko tri tisuće posjetitelja pratilo preko pedeset festivalskih programa godišnje, a nakon gostiju iz Kine, Irana, Austrije, Litve i Njemačke, Venezuele, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske ovogodišnji je festival imao goste/autore iz Slovenije i Makedonije.

Treba naglasiti kako je podrška Grada Pazina neizostavna, te je prijem svih sudionika kod gradonačelnice u službenom programu već tradicionalni program koji se održava prvog dana nakon što stignu svi gosti. Također u Likovnoj galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin, otvorena je izložba ilustracija naslova Dom bez granica na kojoj su izlagali autori i autorice iz Makedonije Nataša Andonovna, Ines Eftemova, Kristijan Jovanoski i Nadica Zlatkova.

Uz programe za djecu i mlade, likovne radionice namijene građanima i srednjoškolcima, pričaonice za djecu predškolskog uzrasta, gostovanja po okolnim mjestima održan je i Off program (samo za punoljetne). Od četvrtog festivala uvedene su dvije novine koje su naišle na iznimno dobar prijem kod publike, ali i struke, pa su zadržane i na ovogodišnjem festivalu. Gradonačelnica Pazina, osobno se uključuje u festival i u popodnevnom satima na  gradskom trgu čita priču / slikovnicu dajući tako podršku organizatorima ali i ukazuje na važnost čitanja od najranije dobi. Drugi program koji postaje stalni dio Festivala su stručna predavanja na temu čitanja, prevođenja, kritičkog prosuđivanja teksta i ilustracija, pravilnog odabira slikovnice te građe primjerene čitatelju.

U okviru Međunarodnog festivala slikovnice Ovca u kutiji održan je već tradicionalno Okrugli stol u kojem su svi akteri govorili iz svog aspekta o slikovnici kao neizostavnom mediju od najranije dobi pa do slikovnice kao štiva za odrasle. Nastojalo se odgovoriti na pitanje je li slikovnica za sve uzraste. Misli i teze koje su se istaknule na okruglom stolu jesu da većina slikovnici pristupa kao igrački (80%) dok je manjina (20%) kupuje radi čitanja i nje same. Istaknuto je da bi i vrtići trebali imati svoj fond lektire u vidu kvalitetnih slikovnica dostupnih u svim odgojnim skupinama. Slikovnica se i dalje većinom doživljava kroz tekst, a ne kroz ilustraciju te je potrebno učiti likovni jezik i učiti „čitati” ilustracije. Kao primjer dobre prakse istaknuta su iskustva iz Kanade gdje djeca školske dobi svako jutro određeno vrijeme čitaju u tišini štivo po vlastitom izboru.

Govorilo se o kvaliteti teksta i ilustracija, je li ilustracija u slikovnici primijenjena umjetnost i drugo. Mnoga su pitanja razjašnjena, neka ostala otvorena, kao dobrodošla ideja za buduća sastajanja i promišljanja o slikovnicama i programima koji obuhvaćaju čitanje najmlađima. Na okruglom stolu sudjelovala je i Maja Zrnčić ispred Ministarstva kulture i medija koja je predstavila program Rođeni za čitanje, a dan prije otvorila je i izložbu ilustracija.

Festival slikovnice Ovca u kutiji održan je pod pokroviteljstvom Grada Pazina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zajednice nakladnika. Partneri Festivala: Hrvatsko čitateljsko društvo, Muzej grada Pazina, Društvo „Naša djeca” Pazin, Centar za mlade Alarm Pazin, Društvo likovnih stvaratelja Pazin, Pučko otvoreno učilište u Pazinu, Etnografski muzej Istre – Museo Etnografico dell’ Istria, Ibis grafika, Studio Moderna. U programima su sudjelovali građani te učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Pazinskog kolegija – Klasične gimnazije, Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin (matična i područne škole) i Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin (matični i područni vrtići).

Sudionici i organizatori sedmog međunarodnog festivala slikovnice bili su: Zoran Pongrašić, Alma Pongrašić i Gili, Irena Zelena, Snježana Berak, Iva Ciceran, Lina Krnic, Sofija Semenpeeva Trajanovska, Srebra Gjorgjijevska, Kristijan Jovanoski, Nikolina Manojlović Vračar, Marko Jovanovac, Zoran Maljković, Sanja Lovrenčić, Peter Škerl, Jana Bauer, Ana Galant, Branka Hollingsworth Nara, Dubravka Zima, Anda Bukvić Pažin, Dalen Belić, Tijana Lakoseljac, Katja Grcić, Marina Marušić, Zoran Damjanović, Lara Božić, Roberta Špoljarić, Nataša Simić, Marko Cerovac i Nada Putinja.

Usprkos pritajenoj epidemiji covid-19, svojevrsnoj brizi i strahu kako će proteći ovaj festival, sretni smo što smo ga uspjeli održati usprkos svemu. Pratilo nas je lijepo vrijeme i grijalo jesensko sunce pa su se skoro svi programi odvijali na otvorenom, u parkovima, dvorištima škola uz poštivanje protuepidemijskih mjera. Festival u brojkama sažet je u ukupno 73 programa od kojih je 47 bilo za djecu i mlade, 15 za odrasle i 11 zajedničkih. Od ukupno 1.839 posjetitelja i sudionika bilo je 1.377 djece i mladih i 462 odraslih.

OVCA U KUTIJI jedina je nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora (članovi žirija mijenjaju se svake godine) pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri (članovi žirija mijenjaju se svake godine). Nagrada se sastoji od skulpture OVCA U KUTIJI.

 

Tekst: Iva Ciceran

 

Fotografije: Marko Cerovac

 

Pročitajte još...