SLUŽBENO: Otvoren 14. Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, poznati i laureati!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Najbolji pršuti Mediterana i srednje Europe ponovno su se okupili u Tinjanu na upravo otvorenom 14. Internacionalnom sajmu pršuta (ISAP), a najbolji među njima je istarski pršut Pisinium koji je osvojio najviše bodova na stručnom ocjenjivanju i tako postao šampion sajma.

Istarski pršut tvrtke Pisinium iz Pazina ujedno je i šampion u kategoriji istarskog pršuta, u kojoj su zlatne medalje osvojile još pršutane Jelenić (Sveti Petar u Šumi) i Dujmović (Kringa), srebrnim medaljama okitile su se pršutane Selo Mekiši (Mekiši kod Vižinade), Movimento (Vošteni) i Antolović (Tinjan), a brončanima Daniele (Višnjan) i Milohanić (Tinjan).

Na svečanom otvorenju 14. ISAP-a načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin poželio je dobrodošlicu svim izlagačima i posjetiteljima u “općinu istarskog pršuta” te ukazao kako pršuti za ovaj dio Istre nisu važni samo zbog očuvanja tradicije, već doprinose i turizmu, što pokazuju sve bolji turistički rezultati. Istarski župan Boris Miletić se pak zahvalio “našim nonićima koji su prenijeli umijeće izrade istarskog pršuta na mlađe generacije i današnjim pršutarima koji tu tradiciju nastavljaju”, a Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji je na otvorenje stigao ujedno i kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, prisjetio se prvog tinjanskog sajma pršuta na kojem je bio prije 15 godina i čestitao Tinjancima što su negdašnji lokani sajam izdigli na međunarodnu razinu.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je romantično prizvao u sjećanje detalj iz svoga djetinjstva kada je miris pršuta iz konobe njegova djeda bio jedna od prvih osjetilnih senzacija koje je zapamtio. “Danas je pršut vrhunski proizvod koji služi za primjer kako raditi proizvod s dodanom vrijednosti, a tradicijsko znanje izrade pršuta danas se pretvara u unosan posao”, rekao je predsjednik Milanović na svečanom otvorenju ISAP-a u Tinjanu i čestitao osvajačima odličja za kvalitetu njihovih pršuta.

Uslijedila je podjela odličja ovogodišnjeg ISAP-a. Na ocjenjivanju koje je provela udruga senzornih analitičara suhomesnatih proizvoda Gustus našlo se 29 pršuta iz cijele Hrvatske, te iz Italije, Španjolske i Crne Gore. Prema osvojenim bodovima dodijeljeno je sedam zlatnih medalja, 11 srebrnih i 8 brončanih.

Za šampionski naslov u pojedinoj kategoriji bilo je potrebno da se u toj kategoriji natječu najmanje tri pršuta te da kandidat za šampion osvoji zlatnu medalju, pa je tako osim istarskog ovaj put proglašen još samo jedan šampion: pršut tvrtke Mrki (Pakovo Selo kraj Drniša) i to u kategoriji dimljenog pršuta.

Zlatne medalje osvojili su još pršutana Smjeli (Dugopolje) u kategoriji dalmatinskog pršuta te crnogorske pršutane Martex i Mianja, obje iz Cetinja, u kategoriji dimljenih pršuta.

Srebrnim medaljama nagrađeni su u kategoriji drniškog pršuta Bel Cro Trade (Drniš), zatim u kategoriji nedimljenog pršuta Franjul (Sveti Petar u Šumi), Jelenić (Sveti Petar u Šumi), Compagnia del Festival (Langhirano, Italija) i Buršić (Vodnjan); te u kategoriji dimljenih pršuta Interproduct, Zrnožit i Monsante, sve tri iz Cetinja u Crnoj Gori.

Naposljetku, brončane medalje osvojili su u kategoriji krčkog pršuta mesnica Žužić (Krk); u kategoriji nedimljenog pršuta Central de compras del suroeste (Brovales, Španjolska), te u kategoriji dimljenog pršuta Drniške delicije Maran (Trbounje kod Drniša), OPG Goran Jančo (Punitovci), Roca (Stankovci) i Brkić (Lozovac).

Nakon podjele priznanja ISAP je po dugogodišnjoj tradiciji otvoren simboličnim rezanjem prve fete pršuta, a to su istodobno učinili istarski župan Boris Miletić, državni tajnik Tugomir Majdak, tinjanski načelnik Goran Hrvatin, šampion ovogodišnjeg ISAP-a Josip Hreljak iz tvrtke Pisinium i Jordi Sellares iz španjolske pršutarske tvrtke Distribuciones del jamon Cerezo, i zatim zajedno pozvali sve posjetitelje na kušanje i uživanje u pršutima iz šest zemalja.

Na trodnevnom sajmu pršuta i drugih autohtonih proizvoda predstavlja se četrdesetak izlagača, među kojima je tridesetak pršutara. Uz hrvatske pršute sa zaštićenim oznakama izvornosti ili geografskog podrijetla (a to su istarski, dalmatinski i drniški pršut), na ISAP-u se predstavljaju i pršuti iz Italije, Austrije, Mađarske, Španjolske i Crne Gore, uz istarske proizvođače sira, vina i drugih autohtonih proizvoda.

Uz jedinstveni sajam s ponudom pršuta i drugih delicija iz šest zemalja, ISAP nudi i bogat prateći program, od edukacijskih radionica i panel rasprava za poduzetnike, preko sportsko-rekreacijskih do kulturno-zabavnih sadržaja i večernjih koncerata. Stoga, posjetite ISAP još ovu subotu i nedjelju u Tinjanu!

Pročitajte još...