Speleolozi izvukli oko devet kubika smeća iz  Pazinske jame

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sredinom je ožujka održana je ekološka akcija čišćenja i izvlačenja plastičnog otpada iz podzemlja Pazinske jame kojeg su česte poplave donijele i nagomilale na površini Martelovog jezera. Kao osnovni cilj ove vrijedne akcije čišćenja postavilo se izvlačenje što je više moguće plutajućeg plastičnog otpada kako bi se spriječila njegova fragmentacija, potonuće i daljnje kretanje kroz podzemne vodne sustave te time spriječilo njihovo onečišćenje.

Ova ekološka akcija ostvarena je i financijski potpomognuta od strane JU Natura Histrica na temelju javnog poziva za dostavu ponuda za čišćenje i prikupljanje otpada iz krškog podzemlja/speleoloških objekata na području Istarske županije.

Akciju čišćenja Pazinske jame provodilo je 17 učesnika od čega 12 članova iz Speleološkog društva Istra iz Pazina, 2 člana iz SK Hada iz Vrsara, 2 volontera iz grada Pazina uz nadzor i pomoć djelatnika iz JU Natura Histrica.

Sa površine Martelovog jezera iz Pazinskog ponora uspjelo se prikupiti te izvaditi oko 9 kubika plastičnog otpada.

Kontejner za zbrinjavanje izvađenog otpada osiguralo komunalno poduzeće Usluga d.o.o. iz Pazina, koje se također pobrinulo da otpad bude odvezen i zbrinut na adekvatan način, na čemu se kao organizator SD Istra posebno zahvaljuje.

Ponori poput Pazinske jame, također i drugi speleološki objekti, posebno su krhki ekosustavi koji zbog svoje direktne povezanosti sa podzemnim vodonosnicima vrlo brzo reagiraju na sve oblike onečišćenja, dok je sa druge strane njihov oporavak od ekološki incidentnih situacija vrlo spor i mjeri se desetljećima, stoga je izuzetno važno razvijati svijest o njihovoj važnosti kako bi za buduće generacije osigurali dovoljne količine čiste i pitke podzemne vode.

U Hrvatskoj oko 50% posto teritorija tvore krška područja, procjenjuje se da se u krškom podzemlju nalazi 70% posto hrvatskih zaliha pitke vode, dok sa druge strane to je dom brojne endemske faune koja se evolucijski prilagodila na život u potpunom mraku, ta je biološka, naravno i geomorfološka raznolikost hrvatskog krša poznata u svjetskim razmjerima i naše je veliko bogatstvo. 

Izuzev speleolozima mnogim drugim ljudima ovaj nevidljivi podzemni svijet nije dovoljno poznat ali može se slobodno reći da je taj krhki ekološki sustav svima nama životno važan, stoga apeliramo, ne bacajte smeće u speleološke objekte, ponore, jame, spilje-pećine jer prije ili kasnije nekome će dio toga završiti u čaši vode!, poručuju speleolozi. (preuzeto s Facebook stranice SD Istra Pazin)

Pročitajte još...