Radionica u DLS-u: Kako od stare majice napraviti unikatnu torbu?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Društvo likovnih stvaratelja Pazin nastavlja s radionicama recikliranja u sklopu projekta RukoTvornica 2023 koji je financijski podržao Grad Pazin. U četvrtak, 6. travnja u 17,45 sati građani i građanke mogu upoznati jednostavan način kako od stare majice napraviti torbu za kupovinu, školski pribor ili vrećicu za voće i povrće koja je periva i može se višekratno koristiti.

Dobrodošli su svi zainteresirani, i djeca i odrasli,  a radionicu će voditi Dušanka Tomić Luk, učiteljica u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin, koja će korisnicima prenijeti iskustva izrade torbi iz Programa Erasmus, uz asistenciju Emine Putinja.

Radionica je besplatna, a potrebno je donijeti majicu kratkih rukava i oštre škare.

O recikliranju tekstila DušankaTomić-Luk kaže: „Tijekom povijesti ljudi su pronalazili razne načine recikliranja tkanine, a najbolji primjer su bili krpari koji su sakupljali stare tkanine i posebnom obradom od njih radili vrlo cijenjeni papir, koji je bio potreban kako za pisanje pisama, tako i za tiskanje knjiga te je i potražnja za papirom bila jako velika, a samim time i za starim krpama, tako da tekstilnog otpada nije niti bilo.

Pojavom papira načinjenog od drveta prestala je potreba za tkaninom kao sirovinom za proizvodnju papira te je nastao ogroman ekološki problem odlaganja starih tkanina. Popravci odjeće više nisu privlačni, jer je nova odjeća vrlo dostupna i povoljna te je bacanje odjeće u velikom zamahu.

Reuporaba stare odjeće je korisna iz više razloga, prvo ne bacamo stare majice, a drugo, možemo napraviti unikatni uporabni predmet i na taj način smanjiti drugi otpad, primjerice plastiku.“

Pročitajte još...