Sutra predstavljanje knjige „Herbarij – priče o biljkama“ Jane Prević Finderle u jesenskoj kulisi

Facebook
Twitter
LinkedIn
S predstavljanja knjige "Most od sedre" na Šetalištu pazinske gimnazije prije dvije godine

Gradska knjižnica Pazin u sklopu Mjeseca hrvatske knjige poziva sve zainteresirane na predstavljanje druge prozne knjige Jane Prević Finderle, pod nazivom „Herbarij- priče o biljkama“. Promocija knjige će se održati u četvrtak, 3. studenog 2022. godine s početkom u 17,30 sati. Mjesto predstavljanja će se još odrediti – ako vremenske prilike to dopuste održat će se u predivnoj jesenskoj kulisi Šetališta Pazinske gimnazije, a alternativa je prostor knjižnice.
O knjizi će pričati sama autorica i urednik knjige Marko Radeljić.

Druga prozna knjiga Jane Prević Finderle, nakon „Mosta od sedre” objavljenog u ovoj biblioteci 2019., nastaje i kao nastavak i kao svojevrsna suprotnost autoričinu prvijencu. Nastavak, jer se i dalje radi o kratkim prozama nadahnutim osobnim doživljajima, pisanim na jednostavan i neposredan način; suprotnost, jer je „Most od sedre” bio posvećen putovanjima i susretima, to jest horizontalnom kretanju kroz prostor, dok je „Herbarij”, koji govori o životu bilja i o najbliskijim ljudima, usmjeren vertikalno – kretanje kroz prostor zasjenjeno je kretanjem kroz vrijeme. Jer svaki, pa i ovaj herbarij, između ostalog je i knjiga sjećanja.

Lijepa jesenska kulisa na šetalištu

Naše doba, čini se, pojačava osjetljivost za zeleni svijet, čija ugroženost postaje sve očitija. No osjetljivost Jane Prević Finderle za raslinje nije stvar suvremenih trendova, iako se potreba za stvaranjem herbarija od riječi možda javlja i pod utjecajem sve jače opće svijesti o važnosti zelenila u doba klimatskih promjena. Autorica ove knjige od najranije dobi živi u bliskoj povezanosti s biljkama, stoga može govoriti o njima iz posve osobne, gotovo lirske perspektive, autentičnim jezikom jednostavne prisnosti. U prvom planu joj nije nikakva općenita problematika kao ni botaničko znanje – iako mnogim znanjima očito raspolaže – nego osobni pojedinačni doživljaj, neki pomak, neko otkriće, neko malo čudo, poput onih na koja joj u doba adolescentskog spleena skreće pažnju njezina teta Mirjana kad joj govori o žiru i hrastu. (Sanja Lovrenčić)

Jana Prević Finderle rođena je 1980. u Zagrebu. S godinu dana seli u Daruvar gdje završava gimnaziju. U Zagrebu upisuje studij arhitekture koji završava 2005. godine. Nedugo nakon s obitelji seli u Pazin gdje danas radi u vlastitom arhitektonskom uredu.

Rano je počela pisati. Već 1997. g nakon srednjoškolske nagrade na Goranovom proljeću s kolegicom Marijom Bogeljić objavljuje zajedničku zbirku „Šum mladosti“ u izdanju Gimnazije Daruvar.

  1. godine Knjižnica Pazin i Matica hrvatska Pazin objavljuju joj samostalnu zbirku poezije „Ti još pričaš o nogometu“.

Njezina prva zbirka kratkih putopisnih priča, “Most od sedre”, izašla je 2020. godine u nakladi Malih zvona.

Pročitajte još...