U NEDJELJU KALDIRSKI PLAC OD FRUTI | Znate li da gotovo 70 posto svježeg voća koje se proizvodi u Istri dolazi iz Kaldira?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Peti ovogodišnji „Kaldirski plac od fruti“ u organizaciji Udruge Kaldir održati će se u nedjelju 26. lipnja 2022. godine u vremenu od 8 do 13 sati. Ovoga tjedna u ponudi su trešnje, marelice, breskve, nektarine, kruške i voćne prerađevine.

Mjesto događanja je plato ispred stare škole u Kaldiru, a u slučaju kiše događanje se seli u prostor same škole. Kaldirski plac od fruti će se tijekom lipnja održavati svake nedjelje, dok će se u srpnju, kolovozu i početkom rujna održavati svake druge nedjelje.

Kao i svake godine, ponuda na Kaldirskom placu od fruti će se proširivati sukladno sezonalnosti ponude svježeg voća, a nakon trešanja i marelica, u narednim se terminima održavanja Placa u ponudi najprije očekuju prve breskve.

Na Kaldirskom placu od fruti sudjeluju:

OPG Beletić Davide,

OPG Bertoša Samoel,

OPG Božić Aleksandra,

OPG Rabak Andrej,

OPG Dantinjana Josip.

Ovo je peta godina održavanja manifestacije koja promovira domaće kaldirsko voće i kaldirski kraj, nadaleko poznat po poljoprivredi, naročito po voćarstvu i sve više po vrhunskim vinarima. Kaldir kraj Motovuna predstavlja istinski voćarski raj, jer izrazito povoljni mikroklimatski uvjeti pogoduju uzgoju raznih sorti voća, a impresivan je podatak da gotovo 70 posto svježeg voća koje se proizvodi i distribuira u Istri dolazi upravo iz Kaldira.

Kaldirski plac od fruti je osmišljen kao tržnica na kojoj se direktno od kaldirskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava tijekom cijele voćarske sezone sve do sredine rujna na jednom mjestu, u srcu kaldirskog kraja, može kupiti domaće svježe voće i voćne prerađevine od voća ubranog na obroncima Kaldirštine.

Kaldir već godinama štiti i promovira sam naziv “Kaldirsko voće”, jer isti pokazuje izvornost domaće proizvodnje, kvalitetu voća i voćnih prerađevina te uloženi trud lokalnog stanovništva. Podršku Kaldirskom placu od fruti kontinuirano pružaju Turistička zajednica općine Motovun i Općina Motovun.

Pročitajte još...