U petak u 20 sati u Spomen domu plesna predstava Playing reality

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ovog će petka u pazinskom Spomen domu s početkom u 20 sati podržati plesna predstava Playing reality u produkciji Domina, udruge plesnih umjetnika Hrvatske i Koraljke Begović. Koncept i dramaturgiju potpisuje Jasna Žmak, koreografiju i izvedbu Koraljka Begović, Ida Jolić, Martina Tomić, Mia Zalukar, glazbu Nenad Kovačić, oblikovanje svjetla Saša Fistrić, vanjska suradnica je Davorka Begović, komstimografija je djelo Stelle Laboš, a fotografije Jelene Janković.

Uzimajući dječje igre kao svoj ishodišni istraživački materijal, plesna predstava Playing nastaje na sjecištu igre i izvedbe, zaigranosti i plesa, igrivosti i performativnosti. Autorski tim predstave kroz proces rada bio je s jedne strane posvećen koreografskoj analizi formalnih aspekata pojedinih igara, njihovih varijacija, iznimaka i pravila, a s druge se strane bavio uplivom u afektivni svijet dječjih igara i atmosfere u kojoj se one odvijaju, preispitujući pritom neprestano reperkusije njihove transformacije u izvedbeni odnosno plesni materijal.

Pantomima, skrivač, twister, gumi-gumi, pokvareni telefon, graničar, skakavac i brojne druge, često zaboravljene, ponekad izmišljene, igre tako su postale plodno tlo za konstruiranje modularne matrice koja funkcionira kao neka vrsta igrače mašine koja u dinamičnom flowu pred publiku dovodi kratke, ponekad bljeskovite, ponekad neprepoznatljive, sekvence sagrađene od apstrahiranih elemenata pojedinih igara. Napetost iščekivanja konačnog ishoda igre, pobjede ili poraza, pritom je suspendirana i zamijenjena drugom vrstom izvedbene napetosti koja se gradi postepenom akumulacijom raznolikog materijala koji u progresiji nudi sve kompleksniju rekonstrukciju svijeta igara.

Pročitajte još...