U Potrebišćima učili o vrijednom znanju zaboravljene vještine suhozidne gradnje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tradicionalni međunarodni volonterski kamp Petrebišća XIII. održan je na Učki u razdoblju od 30. srpnja – 7. kolovoza 2022. godine. Kamp kojem je cilj savladavanje vještine tradicijske suhozidne gradnje i promicanje obnove kulturne ruralne baštine primorskog zaleđa, održao se i ove godine u pastirskom selištu Petrebišća, u organizaciji Udruge Dragodid i Javne ustanove Park prirode Učka.

U slikovitom, nažalost već više decenija napuštenom ljetnom selištu, okupila se i ovoga ljeta povelika skupina zaljubljenika i znalaca gradnje i oblikovanja ruralnog života u kamenu, sve uz dosljednu podršku općine Mošćenička Draga. 40-ak volontera iz Hrvatske, Francuske i SAD-a posvetili su nekoliko dana učenju i/ili usavršavanju sad već gotovo zaboravljene vještine suhozidne gradnje, a sve u kontekstu želje da se život vrati u napuštena sela primorskog zaleđa. Za Park prirode Učka to bi značilo revitaliziranje dragocjenog tradicijskog naslijeđa, ali također i pretpostavku očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti zaštićenog prirodnog prostora.

Kamp je ove godine bio izrazitije tematski usmjeren na rad s kamenim pločama i pokrivanje krova, odnosno preslagivanje starih krovova. Za tu je svrhu bio izrađen poligon za učenje i vježbanje tehnike pokrivanja krovišta. Također se nastavilo s popravkom zidova pojedinih nedovršenih kamenih kućica, obnovom suhozida uz seoske puteve te uklanjanje vegetacijskog obrasta oko pojedinih kućica u selu.

Sudionici su svake večeri pratili različita tematska predavanja: o samom fenomenu suhozidne graditeljske baštine, o njegovom istraživanju i edukaciji kroz građanski angažman, o različitim suhozidnim strukturama i konstrukcijama, o vrijednim krškim lokvama te o karakteristikama zaštićenog prostora Parka prirode i važnosti njegovog očuvanja. Žustre diskusije su znale potrajati do dugo u noć.

Ova lijepa tradicija volonterskih kampova suhozidne gradnje u Parku prirode Učka, koja je smisleno podržana angažmanom, interesom i aktivnim sudjelovanje stručnjaka, svakako poziva na ozbiljno promišljanje mogućnosti obnove i oživljavanja tradicijske graditeljske i kulturne baštine jadranskog zaleđa. Osim što je usmjerena na očuvanje baštine učkarskoga kraja, svojim primjerom poziva na oblikovanje konkretnih rješenja za daljnji razvoj ruralne kulture i arhitekture 21. stoljeća.

Pročitajte još...