UHAP: Prijevoz učenika i lokalnog stanovništva nije ugrožen, spremni smo preuzeti sve linije koje konkurencija ne želi voziti

Facebook
Twitter
LinkedIn

UHAP – Udruga hrvatskih autobusnih prijevoznika: ˝Pozivamo županije, gradove i škole da se obrate bilo kojem autobusnom prijevozniku u partnerstvu s UHAP-om koji će preuzeti prijevoz učenika ukoliko bilo tko isti otkaže na potrebnim linijama, kako bi naša djeca imala osiguran prijevoz do svojih škola. Naša djeca ne smiju biti kolateralna žrtva manipulacije dijela autobusnih prijevoznika koji zbog neusklađenosti s EU propisima zadržavaju monopolistički položaj na određenim autobusnim linijama.˝

UHAP, Udruga hrvatskih autobusnih prijevoznika, odbacuje javne prijetnje dijela prijevoznika za ukidanjem prijevoza učenika do njihovih škola na samom početku školske godine. Ova Udruga oko sebe okuplja onaj dio domaćih autobusnih prijevoznika, članica HUP-a i HGK, kojima je u cilju unapređenje cjelokupne autobusne industrije na hrvatskom tržištu, digitalizacija te u konačnici liberalizacija sektora.

Ovakav stav dijela autobusnih prijevoznika smatramo ponovljenim nelegitimnim pritiskom na Ministarstvo i županije da provedu javnu uslugu netransparentno i bez javnog natječaja te dodjele javne novce samo pojedinim privatnim poduzećima.

Unatoč tome što smatramo da su primjena i uspostava javne usluge svakako najbolji način za organizaciju prijevoza naših učenika i mladeži unutar županija, ipak je nužno pridržavati se i EU Uredbe koja jasno naglašava primjenu javnog natječaja i nediskriminativnog pristupa.

„Kao udruga koja okuplja neke od najvećih domaćih autobusnih prijevoznika jasno kažemo kako smo spremni preuzeti prijevoz školske djece i lokalnog stanovništva na svim linijama na kojima je to potrebno. Nedopustive su ovakve ucjene i manipulacije dijela autobusnih prijevoznika, koji na samom pragu školske godine prijete jedinicama lokalne i regionalne samouprave otkazivanjem usluge prijevoza,“, naglasio je Krešimir Čumbrek, predsjednik UHAP-a.

U RH se po prvi puta uvodi javno linijski prijevoz u obliku javne usluge, te je od izuzetne važnosti da se sve provede na transparentan i nediskriminativan način, te da se omogući svim gospodarskim subjektima u RH sudjelovanje u tom budućem poslu. Do dok se procesi ne usklade i provedu na transparentan način, naglašavamo kako prijevoznici okupljeni u Udruzi UHAP neće dozvoliti da naša djeca budu kolateralna žrtva manipulacije dijela autobusnih prijevoznika koji zbog trenutnog ne provođenja EU Zakona zadržavaju monopolistički položaj na određenim županijskim i među-županijskim autobusnim linijama. Ovakvim se pristupom zaustavlja bilo kakav daljnji razvoj te se nastoji zadržati status quo što nikako nije u interesu ni građana, posebice roditelja čija djeca sada kreću u novu školsku godinu, ali ni same države.

Na tržištu postoji stotinjak licenciranih kompanija koje se bave autobusnim prijevozom, a koji imaju dostatne kapacitete te stoga javni prijevoz, odnosno prijevoz naših školaraca nije i ne može biti ugrožen jer postoje resursi koji će se angažirati na tim poslovima. Pozivamo još jednom Županije i Gradove da tim gospodarskim subjektima omoguće pristup tom dijelu tržišta.

Pročitajte još...