Uspješno lansirana letjelica HISTRION 302 s lindarskog “kozmodroma”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lindarsko boćalište poslužilo je kao mjesto za lansiranje autonomne bespilotne letjelice HISTRION 302 koje su u četvrtak priredili članovi Astronomske udruge Vidulini. Radi se o eksperimentalnoj letjelici, tehnološkom demonstratoru, čija je misija u cijelosti uspjela posebice imajući u vidu dva elementa koja se tiču novog sustava odvajanja letjelice od nosive platforme i balona te aktivaciju sustava mekog prizemljenja.

 

Marino Tumpić, voditelj Istarskog svemirskog programa – Prvog hrvatskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini, u sklopu kojeg je lansirana ova letjelica, za naš portal kaže: – Darije Herceg i Gabrijel Erman kao voditelji tehničkih odjela AUV sa dvadesetak članova i suradnika odradili su odličan posao. Nakon priprema i aktivacija sustava letjelice u 17:35 bili smo spremi za polijetanje. Lansiranje je obavljeno u 15:58,  a čemu su prethodila pustanja dva pilot balona. Misija je zavrsena u 21:28 nakon brze i uspješne akcije spašavanja letjelice na sirem području grada Pazina. Tijekom misije pojavljivali su se problemi radiokomunikacijske prirode, no oni su uspješno riješeni, a misija zaključena s uspjehom. Spomenuo bih novog i mladog člana Istarskog svemirskog programa, Gregora Burića kojemu je povjerena interna ‘zemaljska kontrola leta’. Usprkos prvoj pravoj ulozi, vatrenom krštenju, svoje obveze odradio je izvrsno.

Višegodišnja uspješna suradnja s tvrtkom UTP Sol Group aktivna je i nadalje. Alen Peteh (UTP) osigurao je dopremu i manipulaciju  “raketim gorivom’, plin helij neophodan za balone kojima letjelice šaljemo nebu pod oblake, ili preciznije, nebu visoko iznad oblaka.

Tumpić je još rekao: Zahvaljujem se cijelom timu na uspješnim pripremama, testiranju te u konačnici uspješnoj misiji H302. Veseli nas i entuzijazam zamjenika gradonačelnice Pazina, Dragana Družete, koji je usprkos obvezama pristigao na pripreme za lansiranje.

Na naše pitanje kada možemo očekivati slijedeće lansiranje s područja grada Pazina Tumpić odgovara:  Slijedi nam iznimno zanimljivo laniranje H303 iz Pule kroz mjesec dana, a nakon toga ‘kozmodrom’ Lindar A u jesen moguć je da bude mjesto simultanog lansiranja dvije velike autonomne letjelice H203 i H206 s mnoštvom eksperimenata od kojih će neki biti priređeni i od strane učenika i profesora pazinske osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, obzirom da suradnja i zajednički rad već postoje.

Pročitajte još...