Za vikend će odsvirati sedamdeseti etno jazz koncert na istarskim šternama

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nakon što su 2019. godine jazz kvartet Giipuja odsvirao pet koncerata po kastavskim šternama, proširili su svoj projekt na cijelu Istru, Kvarner i Gorski Kotar, pa će tako za vikend održati sedamdeseti ovogodišnji koncert u Barbanu.

Idejni začetnik projekta 100 šterni, ćo! i općenito GIIPUJA-e je Damjan Grbac, koji je šterne odabrao kao nešto što je nekada puno značilo u svakodnevnom životu, ne samo kao mjesto za opskrbu vodom do mjesta kadi bi se susjedi sreli i podružili. – Danas su šterne zaboravljene, zarasle i nekad ljudi nisu ni svjesni da ih imaju u korti. Zato je jedan od ciljeva projekta revitalizacija tih šterni kroz muziku i druženje. Na Pazinštini smo odradili oko 10 šterni, a ovu subotu smo u Barbanu i na Barbanštini. Odsvirat ćemo sedamdeseti koncert, rekao nam je Pazinac Aldo Foško, bas klarinetist, stalni član ove postave.

GIIPUJA je inače kvartet koji povezuje etno glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom. Uz Foška još sviraju i Damjan Grbac na kontrabasu, Tonči Grabušić na bubnjevima, Marko First na violini, sopeli i mihu. Na nekim šternama u svirci su im se pridruživali gosti, tako kad su svirali na Pazinštini uskočili su braća Šišović – Marko i Marin. Zanimljiv je line up koji je Damjan Grbac objavljivao na Facebook stranici – po brojevima koncerata pa su tako bili „55. Gortanov Brijeg, 56. Ulica istarskih narodnjaka, Pazin, 57. Hrestenica 1, 58. Hrestenica 2, 59. Cekovica (“pul Bačvara”), 60. Foškići, 61. Stari Pazin (“pul Šišović”)…“ Osim ovih u Pazinu su svirali na šternama u dvorištu pazinskog Kaštela (Trg Istarskog razvoda 1), na šterni kod Donjeg vrtića (Ulica Družbe sv. Ćirila i Metoda 1) te na šterni u Velom Ježenju.

Sve su koncerte gotovo isključivo odrađivali u navedenom kvartetu. Još su kao gosti u jednom navratu uskočili čuveni istarski etnomuzikolog Dario Marušić na sopeli i violini te Denis Razumović – Razz na alt saksofonu.

Ovaj program se održava pod pokroviteljstvom: Grada Pazina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Kastva, Grada Pule, Grada Rijeke, HGU jer svirati se mora, Općine Lovran, Općine Mošćenička Draga, Grada Buje, Općine Matulji, HUZIP-a, ProRec, G.I.S. d.o.o. i Rezonator Records te PolakMedia.

 

Pročitajte još...