Započele Rujanske svečanosti: Subotnji program bio u znaku sjećanja na antifašistički pokret

Facebook
Twitter
LinkedIn

Protekle je subote (9. rujna 2023.) započeo ovogodišnji program Rujanskih svečanosti kojim se obilježava 80. obljetnica od donošenja povijesnih Pazinskih odluka.

Subotnja događanja bila su u znaku sjećanja na antifašistički pokret, pa je tako u holu Spomen doma sjedinjenja i slobode otkrivena spomen ploča antifašisti i suosnivaču Glasa Istre Ljubi Drndiću – Vladlenu te izložba Sloboda narodu!, dok je prije toga u povodu Dana općenarodnog ustanka u Istri na gradskom groblju „Moj mir u Pazinu položen vijenac, a u Prku istarskih velikana održana prezentacija QR kodova postavljenih na 14 bisti i Spomeniku oslobođenja Istre.

Vijenac na gradskom groblju „»Moj mir« u Pazinu položili su gradonačelnica Suzana Jašić, dogradonačelnik Dragan Družeta i predsjednik Udruge antifašista Pazin Milan Antolović.

Prije toga delegacija pazinskih antifašista položila je vijenac u Marečićima, odakle je krenula partizanska jedinica na oslobađanje ovog dijela Istre.

Uslijedila je  prezentacija QR kodova koji su postavljeni na 14 bisti i Spomeniku oslobođenja Istre u Parku istarskih velikana. Tekstovi za biste, čiji su autori prof. Josip Šiklić, povjesničar i Marija Ivetić, muzejska savjetnica, oblikovani su kao svojevrsni katalog izložbe na otvorenom.

Putem pametnih telefona ubuduće će se tako za svaku istaknutu osobu iz povijesti Pazina koja ima bistu u Park moći iščitati biografske natuknice. Tekstovi su napisani na hrvatskom i engleskom jeziku, pa su dostupni i stranim posjetiteljima.

Program se nastavio u holu pazinskog Spomen doma sjedinjenja i slobode gdje je na inicijativu Saveza udruga antifašista Istarske županije, otkrivena je spomen ploča Ljubi Drndiću – Vladlenu, političaru i diplomatu, članu Okružnog narodnooslobodilačkog odbora za Istru, a koji je bio sudionik u donošenju Pazinskih odluka i autor proglasa Istarski narode! od 13. rujna 1943. godine o sjedinjenju Istre s antifašističkom Hrvatskom te uz brata Antu supokretač Glasa Istre.

Ploču su otkrili pazinska gradonačelnica Suzana Jašić, istarski župan Boris Miletić, predsjednik SUAIŽ-a Branko Oplanić i potpredsjednik Romano Božac, u nazočnosti predsjednice Županijske skupštine Sandre Ćakić Kuhar, županijskog pročelnika za kulturu Vladimira Torbice i drugih dužnosnika.

Odmah potom otvorena je  izložba SLOBODA NARODU! anatifašizam u Istri – LIBERTÀ AL POPOLO! l’antifascismo in Istria, u organizaciji Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell’Istria iz Pule. Riječ je o izložbi koja kronološkim slijedom, kroz sedam tematskih cjelina, prati politička zbivanja u Istri od raspada Austro-Ugarske Monarhije i talijanske okupacije (krajem 1918.) do Pariške mirovne konferencije (1947.).

Izložba je zapravo organizirana s ciljem da se ukaže na važnost i značenje jednoga od najburnijih razdoblja istarske povijesti 20. stoljeća, doprinese pozitivnome vrednovanju antifašističkoga pokreta i narodnooslobodilačkoga pokreta te očuvanju povijesnih činjenica od zaborava ili iskrivljavanja.  Izložbu je moguće razgledati do 10. listopada 2023. godine.

Program Rujanskih svečanosti održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, uz suorganizatore Istarsku županiju, Pučko otvoreno učilište u Pazinu te Turističku zajednicu središnje Istre. Program se nastavlja u srijedu, 13. rujna Svečanom sjednicom  u dvorani Istra pazinskog Spomen doma, a isti dan, u organizaciji Državnog arhiva u Pazinu, bit će predstavljena knjiga „Zapisnici sjednica Oblasnog odbora za Istru (1943 – 1945) 1945 – 1947“.

Pročitajte još...