Ukoliko se proglasi elementarna nepogoda zbog suše istarski će poljoprivrednici moći ostvariti maksimalni iznos potpore od 15 tisuća eura

Facebook
Twitter
LinkedIn

Zbog izuzetno nepovoljne hidrološke situacije, te dugog razdoblja bez padalina, što je prouzročilo dugotrajnu sušu i na području Istre, istarski župan Boris Miletić pokrenuo je proceduru utvrđivanja uvjeta za proglašenje prirodne nepogode. Naime, sukladno Zakonu o proglašenju prirodnih nepogoda, odluku o proglašenju prirodne nepogode za jedinice lokalne samouprave na području županije donosi župan na prijedlog općinskog načelnika, odnosno gradonačelnika.

Prvi korak je da općinska/gradska povjerenstva utvrde da li postoje uvjeti za proglašenje prirodne nepogode, te ukoliko oni postoje načelnici/gradonačelnici moraju zatražiti proglašenje od župana, uz dostavu podataka iz kojih je vidljivo da postoje uvjeti za proglašenje. Nakon proglašenja elementarne nepogode od strane župana, Županijsko povjerenstvo izlazi na teren i vrši kontrolu popisa štete. Sve navedeno preduvjet je da se proglasi prirodna nepogoda te da oštećeni poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev za naknadu štete, sukladno uvjetima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ministarstva poljoprivrede.

Maksimalni iznos potpore je 15.000,00 eura, a na raspolaganju je sveukupno 200 milijuna kuna za cijelu Hrvatsku.

Prirodna nepogoda može se proglasiti ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 % vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 % prethodnog trogodišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 %.

Pročitajte još...