Grožnjan će i ovog ljeta biti svjetski centar glazbenih susreta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Međunarodni kulturni centar HGM u Grožnjanu otvorio je svoja vrata početkom svibnja, a popis glazbenih događaja i ove godine je impresivan ne samo po brojnosti već i po atraktivnosti i vrhunskoj kvaliteti. Prvi u nizu sjajnih programa je nastup jedinstvenog zbora World Youth Choir koji će održati koncert 6. lipnja u crkvi svetih Vida, Modesta i Krešencije s početkom u 19 sati.

„Grožnjan, grad koji su prema legendi sagradili divovi, već više od pola stoljeća s prvim danima svibnja oživljavaju umjetnici, ponajprije mladi glazbenici i njihovi učitelji, zatim plesači, glumci, likovnjaci i arhitekti, a končano i najpoznatija svjetska imena jazzaHrvatska glazbena mladež u Grožnjanu organizira brojne susrete umjetničke zajednice i svako ljeto ovaj prekrasan povijesni gradić pretvara u svjetski centar glazbe i umjetnosti.“ – kaže maestro Tonči Bilić, predsjednik HGM-a.

Seminari i majstorske radionice

 Ovog ljeta na rasporedu je cijela paleta glazbenih seminara i majstorskih radionica, a dvije najveće su Ljetna pijanistička škola Seminar violine, viole, violončela, kontrabasa i gudačkog orkestra. Ljetnu pijanističku školu je davne 1969. utemeljio prof. Vladimir Krpan, a ove godine na njoj kao mentori sudjeluju Katarina Krpan, Dragomir Bratić, Konstantin Krasnitsky, Danijel Oto, Davor Matačić, Lovre Marušić i Ida Gamulin.

Seminar violine, viole, violončela, kontrabasa i gudačkog orkestra vodit će istaknuti glazbenici i pedagozi Anđelko Krpan, Milan Čunko, Branimir Pustički, Ilin Dime Dimovski i Goran Kostić.

Svakako treba istaknuti i Musicu Anticu – radionicu rane glazbe na čelu s profesorom Egonom Mihajlovićem, voditeljem katedre za staru glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta iz Ljubljane, te Mariom Penzarom, profesorom orgulja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, kao i Radionicu suvremene glazbe za skladatelje i instrumentaliste pod mentorstvom profesora Berislava Šipuša.

Ostali seminari pokrivaju cijeli spektar muzičkih instrumenata: obou, klarinet, rog, trubu, saksofon, udaraljke i gitaru, a ove godine novost su Seminar fagota i kontrafagota  pod vodstvom talijanskog virtuoza Sergia Lazzeria te Brass radionica pod vodstvom Zlatka Strčića. 

Operna radionica za dirigente i pjevače pod vodstvom prof. Josipa Ivana Skendera te Operni studio pod vodstvom prof. Berislava Jerkovića zaokružuju ovaj impresivan glazbeno obrazovni niz.

World Youth Choir

Skupno muziciranje jedan je od temelja dobrog glazbenog obrazovanja, a Grožnjan će ove godine biti domaćinom čak pet međunarodnih orkestara mladih, tri ansambla i jednog zbora – World Youth Choira koji će 6. lipnja održati koncert u crkvi svetih Vida, Modesta i Krešencije s početkom u 19 sati.

World Youth Choir osnovan je 1989. i od tada je kroz njega prošlo više od tisuću mladih pjevača iz 70 zemalja svijeta. Zbor je nositelj prestižne titule UNESCO Artist for Peace, a nastupao je i na ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za mir.

Aktivnosti Hrvatske glazbene mladeži pratite na www.hgm.hr i www.facebook.com/jmcroatia/

Pročitajte još...