Hrvatsko novinarsko društvo Istarske županije najoštrije osuđuje uvrede i prijetnje smrću upućene kolegi Marcellu Rosandi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hrvatsko novinarsko društvo Istarske županije najoštrije osuđuje uvrede i prijetnje smrću upućene kolegi Marcellu Rosandi, novinaru Glasa Istre, zbog teksta koji je jučer objavljen u tom dnevnom listu, portalu Glasa Istre i Facebook stranici Glasa Istre pod nazivom „Pulski ugostitelj razvio biznis koji ima sve elemente nadriliječništva. Daje savjete teško bolesnim pacijentima“.

Nakon objave članka na Facebook stranici Glasa Istre u komentarima su uslijedile prijetnje i uvrede poput: „Terminalni novinar nadam se“, „dnovinaru!“, „Sram vas bilo, sotone novinarske!“, „Pušite kur*inu svjetsku“, „glup novinar“, „Dnovinar, je*o ti sam svoju glupavu, odvratnu sliku“, „smeće od novinara“ i slične uvrede. 

Zbog objavljenog članka kojeg potpisuje kolega Rosanda tijekom jučerašnjeg dana i noći primio je veći broj prijetećih i uvredljivih poruka putem E-maila i putem društvenih mreža poput: „Di si p*čko da se nađemo pa da ti pokažem kako mi se mama izliječila govno prokleto“ i „Nadrinovinaru, nadam se da ćeš se raspadati od raka“.

Kolega Marcello Rosanda kritičkim je propitkivanjem radio svoj posao. Ovakav govor mržnje, prijetnje smrću i spominjanje članova obitelji kolege novinara, degutantan je napad na novinarsku profesiju, ali i brutalan napad na osobnoj razini. Jer danas se prijeti kolegi Rosandi, a sutra može bilo kome od nas. Stoga, još jednom najoštrije osuđujemo svaki pokušaj vrijeđanja, omalovažavanja i ulaženja u osobnu razinu komunikacije s novinarima koji svojim radom propitkuju društvene pojave, događaje i devijacije među njima. Također, apeliramo na izdavača da komentare ovakvog sadržaja u što kraćem roku ukloni. Upozoravamo da je riječ o ozbiljnoj zloporabi društvenih mreža te pozivamo Državno odvjetništvo da reagira i spriječi da verbalno nasilje prijeđe u fizičko.

HND – ogranak u Istarskoj županiji
predsjednica, Chiara Bilić
potpredsjednica, Danijela Bašić-Palković

Pročitajte još...