Pazinski monsinjor Milan Zgrablić novi zadarski nadbiskup koadjutor

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pazinski monsinjor danas će biti zaređen kao 70. Zadarski nadbiskup, koje je papa Franjo I. imenovao 7. travnja za tu službu.

Mons. Zgrablić, koji je rođen u Pazinu 29. kolovoza 1963., bit će imenovan biskupom koadjutorom mons. Želimiru Puljiću. To znači da će biti imenovan biskupom pomoćnikom, koji se biskupu ili nadbiskupu postavlja osobno ili na kada nadbiskup ili biskup ne može u potpunosti obavljati svoje dužnosti zbog slabog zdravlja, bolesti, starosti ili nekog drugog teškog razloga.

Ta pozicija znači i pravo nasljedstva nadbiskupa koji ga je tražio, ali tek kad on prestane biti dijecezanski biskup, tj. Nadbiskup. Valja uzeti u obzir da ove godine Puljić navršava 75 godina, što je kanonska dob za umirovljenje biskupa ili nadbiskupa, pa je zatražio od rimskog pape svjetovnog imena Jorge Marija Bergoglia suradnika i budućeg zamjenika na stolici zadarskih nadbiskupa.

Svečano euharistijsko slavlje ređenja zadarskog nadbiskupa danas su predvodili mons. Puljić, uz izravan prijenos na HRT 2. On je glavni zareditelj, a suzareditelji su mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup koji je i porečki i pulski apostolski upravitelj, te mons. Ivan Milovan, umirovljeni porečki i pulski biskup.
Novoimenovani zadarski nadbiskup odabrao je geslo i “I rod donosite”.

Pročitajte još...