Emil Daus: Dokad će pojedinci umjesto države rješavati problem bespravne gradnje?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, danas je Saboru govorio o ljudskom djelovanju na prostor, zrak, vodu, pri čemu se najviše fokusirao na prostor, odnosno njegovu devastaciju i uništavanje.

Naglasio je kako je država započela s traženjem rješenja za ovaj veliki problem, u smislu zabrane parceliranja poljoprivrednog zemljišta na male čestice, no ističe kako to nije dovoljno jer nije riješilo bit problema.

Posebno je spomenuo ravnateljicu Nature Histrice – javne ustanove za upravljanje dijelovima prirode Istarske županije, koja je rekla dosta gradnji i devastaciji u zaštićenoj prirodi i pokazala državnim institucijama kako treba raditi svoj posao, kako treba rješavati nastali kaos u prostoru. Spomenuo je također i  gradonačelnika Rovinja koji je isto tako rekao dosta divljoj gradnji izvan granica građevinskog zemljišta i pokazao ostalim gradonačelnicima i načelnicima kako se treba boriti za svoj grad i zajednicu.

Dodao je da se pojavilo još pojedinaca koju su počeli rješavati problem devastacije u prostoru i zapitao se dokad će se rješavati problemi tako da ih rješavaju pojedinci.

“Nakon zabrane parceliranja poljoprivrednog zemljišta, treba hitno pristupiti sprečavanju kaosa na šumskom zemljištu. IDS ima rješenje kako to zakonski regulirati i uskoro će upoznati javnost”, istaknuo je Daus te dodao kako se nada da vladajuća većina prepoznaje i razumije taj problem te da će biti dovoljno sluha kako bi se dodatno uredilo i to zakonsko područje te je posebno napomenuo da je ključ rješenja građevinska inspekcija na terenu jer trenutno na terenu ima premalo inspektora.

Istaknuo je kako gradovi i općine koji to žele i imaju potrebu za tim, mogu preuzeti poslove građevinske inspekcije i promptno reagirati svakodnevno na terenu te zaposliti dovoljan broj inspektora, pošteno ih platiti, a potrebna sredstva za to steći naplatom drakonskih kazni i u kratkom roku, kaos u prostoru bit će riješen.

Stava je kako  se jakim sustavom kontrole na terenu, kaznenom odgovornošću prekršitelja i uređenom zakonskom regulativom prostor može zaštititi.

“IDS će sigurno nuditi rješenja, od kojih će dio biti i zakonski prijedlozi u narednom razdoblju, a ako stvarno volimo ovu zemlju i želimo trajno zaštititi prostor, nadam se da ćemo na tom putu imati konsenzus svih, bez obzira na politički predznak”, zaključio je Daus.

Pročitajte još...