Emil Daus: “Neoporezivi iznos primitaka uzdržavanih osoba povećati na 30 tisuća kuna!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, sudjelovao je u saborskoj raspravi o Prijedlogu zakona o porezu na dohodak te na početku pozdravio da se djelomično prihvatila inicijativa IDS-a o povećanju iznosa primitaka koji neka osoba može ostvariti i smatrati se uzdržavanim članom, s dosadašnjih 15.000,00 kuna na 24.000,00 kuna.

Naime, IDS je u svom zakonskom Prijedlogu predložio iznos od 30.000,00 kuna jer je bilo dosta negodovanja roditelja učenika i studenata koji si tijekom ljetne sezone zarađuju dodatne prihode, zato što bi tijekom ljetnih mjeseci zaradili veći iznos od 15.000,00 kuna pa je to oporezivalo roditelje, što je na kraju  prouzročilo dodatno porezno opterećivanje kućnog budžeta.  

Uzimajući u obzir inflaciju, poskupljenje cijena i moguću recesiju koja se sve više spominje, apelira da se do drugog čitanja taj iznos poveća na 30.000,00 kuna, što je i bio zakonski Prijedlog IDS-a.

Dotaknuo se i problema u mnogim općinama i gradovima, u vidu održavanja standarda kvalitetnog predškolskog odgoja, što smo uostalom nedavno i vidjeli u primjeru prosvjeda djelatnica i djelatnika u predškolskom odgoju.

“Znamo i da su od općine do općine, od grada do grada, velike razlike u funkcioniranju, financiranju, opremi i samim plaćama djelatnika u predškolskom odgoju, u siromašnijim krajevima s manje stanovništva je manje poreznih prihoda za financiranje predškolskog sustava”, kazao je Daus te dodao da se pokazalo da u mnogo slučajeva porez na dohodak nije dovoljan prihod za održavanje kvalitete i istog standarda u svim vrtićima u Republici Hrvatskoj jer znamo da porezni prihodi od ovog poreza na dohodak koriste za mnoge rashode u lokalnom proračunu, od funkcioniranja cijelog sustava, do samih investicija.

Smatra da s obzirom na i ne baš najbolje prognoze za zimu, a tu moramo dodati i smanjenje prihoda od poreza na dohodak koje će se dogoditi i ovim Zakonom, apelirao je da se pronađu dodatni izvori prihoda koji bi omogućili jednak i pravedan standard za svu predškolsku djecu u cijeloj Hrvatskoj, ali i standard za sve ostale potrebe u lokalnoj zajednici, tamo gdje ljudi žive.

Stava je kako je možda došlo vrijeme da se razmisli o onome što je IDS odavno predlagao, a to je da 1% PDV-a ide lokalnoj i regionalnoj samoupravi, gdje je taj PDV i ostvaren, zaključio je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a.

Pročitajte još...