Emil Daus: “Ova Vlada propustila je napraviti mnogo toga po pitanju decentralizacije Hrvatske u proteklih sedam godina”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Emil Daus

‘Brižan onaj ki sam sebe hvali’, ovom je istarskom poslovicom predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus započeo svoj govor uoči iznošenja godišnjeg izvješća o radu Vlade RH od strane premijera Andreja Plenkovića.

Daus je istaknuo kako je pošteno priznati da ova Vlada ima određene rezultate te da su za vrijeme njezina mandata finalizirana strateške ciljeve Hrvatske, poput ulazak u Schengenski prostor i eurozonu.     

– Za te se ciljeve – integracija u Europsku uniju i ukidanje granica u Istri – IDS zalagao od ranih ’90.-ih i danas moramo pozdraviti što su ta pitanja zaokružena. Ali, ni ova Vlada nije sprovela ono što IDS posljednjih 30 godina nastoji svim sredstvima objašnjavati svim Vladama do sada: od presudne je važnosti osigurati fiskalnu i funkcionalnu autonomiju lokalne i regionalne samouprave, odnosno provoditi strukturnu decentralizaciju države.

Naglasio je da su najrazvijenije europske države visoko decentralizirane te da je decentralizacija daleko najbolji alat kojim će svaki dio Hrvatske razviti svoje potencijale.

– Državno poljoprivredno zemljište godinama je zarobljeno u tromoj državi, odavno je trebalo biti u ingerenciji lokalne samouprave! Zapuštena i neiskorištena državna imovina također!, naveo je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a.

Dodao je da „Vlada nije napravila nikakve strukturne reforme, državni proračun se puni zbog inflacije, kroz veći iznos PDV-a kojeg plaćaju svi građani, dok ti isti građani gube korak s inflacijom i cijenama.

I, naravno da je potrebno dodatno povećati plaće i mirovine građanima! Neki spominju da su premijer i ministri slabo plaćeni. Mogu se složiti, ali pod uvjetom nulte stope tolerancije na korupciju! Tada bismo imali kvalitetnije kadrove na odgovornim funkcijama i ne bismo imali određene dužnosnike koji nisu dorasli svom poslu, što se i pokazalo, kao ni one kojima je korupcija bila smisao postojanja – što se, također, pokazalo!

Zaključio je da je ova Vlada, nažalost, u ovih sedam godina propustila mnogo toga učiniti po pitanju korupcije, decentralizacije i strukturnih reformi, što baca ogromnu sjenu i na ono što je učinjeno dobro!

Pročitajte još...