Saborski zastupnik Marin Lerotić: Očekujemo veće ovlasti za općine i gradove!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tijekom današnjeg iznošenja stajališta klubova zastupnika u Hrvatskom saboru, zastupnik IDS-a Marin Lerotić govorio je o važnosti poreznog rasterećenja građana i poduzetnika, fiskalne decentralizacije, fiskalnog jačanja gradova, općina i županija te funkcionalne decentralizacije, odnosno jednostavnijeg modela koji bi omogućio da županije budu nositelji regionalnog razvoja uz građane i općine.

Istaknuo je da nam prema stručnim radovima, kao i  izjavama budućeg ministra financija, konačno stižu dobre vijesti.

“Dakle, budući ministar napisao je znanstvene radove na temu fiskalne decentralizacije te je sigurno vrlo dobro upoznat s činjenicom da je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih zemalja članica Europske unije, nakon Grčke odmah smo tu u samom neslavnom vrhu”, kazao je Lerotić te dodao da će sada budući ministar imati priliku krenuti u tom smjeru, no napominje i da ipak postoji bojazan da se to ipak tako skoro neće dogoditi.

Napomenuo je kako je ministar Marić proveo nekoliko krugova „poreznih reformi“ za koje je Klub IDS-a isticao da građani dovoljno ne osjećaju na svom budžetu i kupovnoj moći, a koje sada s velikom inflacijom sigurno nemaju učinka te je pozvao budućeg ministra da se već početkom iduće godine raspravlja o novom krugu porezne reforme, ali u smjeru u kojem je to najavljivao 2019. godine, kada je rekao da je potrebno da se „stavi veći naglasak na rasterećenje plaće kako bi trošak rada za poslodavce bio niži, a neto plaća za radnike veća“.

Lerotić je stava da je potrebno učiniti prenošenje ovlasti i mogućnost financiranja na lokalnu i regionalnu razinu, čime bi se dala mogućnost snažnijeg razvojnog potencijala gradovima, općinama i županijama koji najbolje poznaju potrebe svojih građana i prioritete koje treba financirati, za što se IDS zalaže dugi niz godina.

“Jer država je u ovih 30 godina pokazala da nije u stanju osigurati uvjete za snažniji gospodarski razvoj i rast standarda građana. Koliko još godina i desetljeća trebamo onda izgubiti da bi se shvatilo da je ovaj centralistički model ustroja države promašen i potrošen”, upitao je zastupnik IDS-a te zaključio da bi prava porezna reforma trebala rasteretiti poduzetnike i građane, potaknuti investicije i potrošnju te ubrzati proces izlaska iz krize te kako toga dosad nije bilo, a kako to prema izjavama budućeg ministra financija, očekujemo.

Pročitajte još...