Bjeloglavi supovi su se nakon više od 100 godina vratili na Učku

Facebook
Twitter
LinkedIn

U četvrtak, 29. rujna, dm je Javnoj ustanovi Park Prirode Učka službeno predao donaciju kojom je osigurana hrana za bjeloglave supove na hranilištu, čime se omogućava stručno praćenje jedinki ove ugrožene vrste koje slijeću na hranilište. U sklopu projekta koji je dm odabrao u natječaju {ZAJEDNO} za zelene ideje razvit će se i novi edukativni sadržaji za djecu i javnost kako bi se podigla razina svijesti o značaju i ugroženosti ove vrste.

„Bjeloglavi supovi se na hranilištu pojavljuju svakodnevno u periodu gniježđenja, od ožujka do kolovoza. U takozvanom „restoran za supove“, otprilike jednom tjedno, dopremaju se ostatci životinja koji im služe kao hrana. Idealna planirana količina hrane je 15 tona godišnje, a redovan rad hranilišta osigurava pouzdan izvor hrane te uvelike doprinosi očuvanju, održavanju i osnaženju postojeće populacije supova. Zato smo iznimno sretni i zahvalni dm-u na donaciji koja će omogućiti dostavu hrane na hranilište u ovom važnom trenutku. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci svjedočimo pozitivnim rezultatima rada hranilišta, čija je prvenstvena namjena bila reintrodukcija vrste, odnosno povratak gnijezdeće populacije na Učku. S ponosom možemo reći da smo u tome uspjeli!“ istaknuo je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka.

Na dm-ov natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje pristiglo je gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji, a projekt Javne ustanove Park prirode Učka jedan je od 17 ekoloških projekata koje je dm odabrao i u čiju će realizaciju uložiti ukupno više od 800.000 kuna.

„Zaštita životinjskih vrsta i očuvanje bioraznolikosti dugoročan su izazov koji iziskuje posvećenost i ustrajnost. Mi u dm-u izrazito smo ponosni što smo postali dijelom projekta „Hranilište za supove“ koji je dokazao da se upornost i zajednički trud na očuvanju okoliša isplate i daju rezultate. Uime dm-a zahvaljujem Javnoj ustanovi Park prirode Učka što su se prijavili na naš natječaj i omogućili nam da iz prve ruke saznamo vijest o povratku supova na Učku. Ovaj projekt i vaš trud bit će inspiracija svima da daju svoj doprinos očuvanju okoliša jer ste rezultatima svog rada dokazali da zajedno možemo stvoriti održiviju i bolju budućnost“, izjavila je Martina Markota, voditeljica natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje.

Natječajem i realizacijom ekoloških projekata dm želi pokazati da je svaki korak prema stvaranju održivije budućnosti bitan te potaknuti što veći broj građana da razmišljaju i djeluju održivo u svakodnevnom životu.

Sve detalje o odabranim projektima možete pronaći na internetskoj stranici jednizadrugezajedno.hr.  

Pročitajte još...