RETROVIZOR | Dobije li više onaj koji više i kvalitetnije radi ili onaj koji se manje srami?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prošli tjedan obilježio je izbor najljepšeg Adventa u Hrvatskoj. Stvarno sam umoran, vjerojatno kao i svi pričati više o tome, iako svi imamo nekakav stav o tome. Ali, moje mišljenje je da je za Općinu Kršan najbolje samo pustiti da vrijeme prođe i da se sve ovo zaboravi.

O samom kršanskom Adventu možda najbolje da poručim sljedeće – već je desetak dana upisano u našoj redakciji kako je Ariana Brnetić jedna od osoba koju ćemo nominirati za osobu mjeseca siječnja 2023. godine.

Ali, kako se svatko grebe tamo kamo ga svrbi, mene više ‘intrigira’ sam portal. Za 20 dana, kada lokalne samouprave budu objavile kome je od (lokalnih) medija pripalo koliko proračunskih novaca, javiti će se dežurni kritičari koji će ustvrditi da je 20 ili 30 tisuća kuna godišnje nekom portalu ogroman novac namijenjen isključivo za PR čelnika.

I tu se uopće neću truditi objašnjavati zbog čega je taj iznos itekako namjenski utrošen, od nafte do godišnje licence programa za editiranje fotografija ili nešto treće, jer ti koji te stavke koriste za ispucavanje frustracija, ne znaju niti ih briga da postoje neshvatljive naknade u državni proračun koje mediji moraju plaćati, a kamoli da shvaćaju vrijednost toga da informacija brzo i kvalitetno dođe do što većeg broja ljudi.

Ali, zanimljivo, prošlog tjedna, u vrijeme dok su se sukobljavali stavovi oko tog izbora adventa, nitko se nije zapitao – što je uopće taj portal?! Tko to predstavlja, kome treba i zbog čega postoji? Te je odgovore vrlo teško naći, ali jedva smo došli do jednog drugog. 

Dakle, putem službenika za informiranje Grada Dubrovnika saznajemo „svotu“ koju ta lokalna samouprava izdvaja godišnje za taj portal. Kao što vidite, radi se o 36 tisuća kuna. I tu me uhvati ona klasična, najprimitivnija ljubomora koja u čovjeku postoji, otprilike slična onoj kad razmišljam o jednoj poznatoj emisiji koja ‘košta’ više od tisuću kuna po minuti.

Dok neki razmišljaju kako platiti fotografe, sve moguće članarine, programska rješenja i suradnike, a na kraju godine pokušaju i donirati ponešto, drugi organiziraju izbore i montiraju 20 minuta videa.

Oduvijek razmišljam da netko od mene „više ima“ jer više, kvalitetnije i/li pametnije radi. Možda sam i u krivu – je li to možda samo onaj koji se manje srami?

Pročitajte još...