Projekt “FKK FilmKnjigaKazalište” traje od proljeća, a nastavlja se i u listopadu!

Facebook
Twitter
LinkedIn

FKK FilmKnjigaKazalište projekt je čiji je nositelj Gradska knjižnica Pazin, a partneri na provedbi su Pučko otvoreno učilište u Pazinu, Centar za mlade Alarm, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin i Pazinski kolegij – Klasična gimnazija. Riječ je o inovativnom projektu koji spaja film, knjigu i kazalište.

S provedbom se započelo ovog proljeća. U svibnju je u Spomen domu gostovala predstava Sloboština Barbie u izvedbi Kunst Teatra. Ovu dinamičnu i energičnu predstavu, koja je na scenu postavljena 21. listopada 2022. godine, pogledali su učenici trećih i četvrtih razreda pazinskih srednjih škola, dakle pola godine nakon premijerne izvedbe. Predstava je rađena prema istoimenom romanu Maše Kolanović koji je objavljen 2008. godine.

Predzadnjeg dana rujna s pazinskim se srednjoškolcima družila i sama autorica. Na susretu su opet bili učenici trećih i četvrtih razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i Pazinskog kolegija – Klasične gimnazije.

Osim gore navedenog, projektom FKK FilmKnjigaKazalište predviđeni su i programi za učenike prvih i drugih razreda pazinskih srednjih škola. Tako su sredinom rujna učenici poslušali predavanje Od klasika do bajke – primjer Zvonar crkve Notre Dame koje su održale Dubravka Zima i Anda Bukvić Pažin.

Pred kraj rujna odgledali su predstavu Zvonar crkve Notre Dame u izvedi Teatra Naranča, još ostaje za pogledati istoimeni film.

Projekt se nastavlja i u listopadu kad je u planu prikazivanje filma Ljeto kad sam naučila letjeti, gostovanje autorice Jasminke Petrović prema čijoj je knjizi snimljen film te kratka dramska produkcija djela romana koje pripremaju učenici Pazinskog kolegija – Klasične gimnazije i Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin.

Zanimljivost i posebnost projekta je što se srednjoškolci  Adrian, Emil, Filip Ivana i Sara pripremaju za vođenje programa, razgovora s glumcima, autoricama… Razgovorom se nastoji  pobliže predstaviti specifičnosti filma, knjiga i kazališta kao medija.

Projekt FKK FilmKnjigaKazalište odobren je za financiranje od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske temeljem Javnog poziva za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu.

Pročitajte još...