Folklorne grupe iz Austrije, Slovenije, Italije i Hrvatske oduševljene Istrom

Facebook
Twitter
LinkedIn

FAKS Dance festival – međunarodni festival folklora i tradicijskih plesova održao se od 28. rujna do 01. listopada u Rovinju i Pazinu. Festival je započeo u četvrtak 28. rujna okupljanjem gostujućih folklornih grupa u Resortu Amarin u Rovinju a u četverodnevnom programu održana su 3 koncerta, okrugli stol predstavnika grupa te plesne radionice tradicionalnih bugarskih, slovenskih, talijanskih, austrijskih i hrvatskih narodnih plesova.

Posebno je veličanstveno bilo pogledati nastupe folklornih grupa na glavnom gradskom trgu u Rovinju te u velikoj dvorani Spomen doma u Pazinu kada su se grupe predstavile sa izvrsnim programom i oduševile mnogobrojnu publiku.

Sudionici ovogodišnjeg FAKS Dance, međunarodnog festivala folklornih grupa su bili Volkstanzgruppe Villanders iz Italije, Folklorna sekcija TRSEK iz Slovenije, KUD Lesce iz Slovenije, Pendari Vienna iz Austrije te iz Hrvatske – HKUD Valpovo, KUD Sveti Križ Začretje i Folklorno Društvo Pazin.

Zanimljivo je kako se zadovoljne grupe vraćaju iz godinu u godinu na festival pa je tako folklornoj grupi Pendari Vienna ovo bio četvrti put na FAKS-u, a grupi Lesce drugi put. Sve su folklorne grupe oduševljene Istrom, lokacijama za nastupe u Rovinju i Pazinu, smještajem u Resortu Amarin u Rovinju te organizacijom aktivnosti na festivalu i najavljuju novi dolazak i slijedeće godine.

Ines Kovačić Drndić, predsjednica FAKS festival ponosno ističe kako je FAKS  prepoznat od strane  Europske asocijacije festivala i uvršten u službeni vodič za europske festivale. Riječ je o platformi međunarodnih festivala koja povezuje one festivale koji su iznimno predani umjetnosti, zajednici u kojoj djeluju i europskim vrijednostima, a ujedno i poziva i informira publiku o održavanju tih festivala diljem Europe.

FAKS festival – festival amaterskog kulturnog stvaralaštva promiče međugeneracijsku solidarnost, inkluzivno uključivanje građana u amaterske glazbene aktivnosti i povećava kvalitetu izvedbe a sve u cilju zadovoljavanja kulturnih potreba građana.

Organizator FAKS festivala je ARS CULTURA – udruga za promicanje kulture i izvedbene umjetnosti a partneri u organizaciji su Maistra, Turistička zajednica Grada Rovinja, Turistička zajednica Vrsar te Turistička zajednica Središnje Istre.

Posebno su u ovom jesenskom dijelu festivala podršku uz Maistru, Turističku zajednicu Grada Rovinja i Turističku zajednicu središnje Istre dali još i Pučko otvoreno učilište Pazin, Folklorno društvo Pazin te Radio Rovinj FM i Radio Istra.

Pročitajte još...