Gradska knjižnica Pazin predstavila slikovnicu “San i Mora” – nježnu priču o prevladavanju strahova

Facebook
Twitter
LinkedIn

U izdanju Gradske knjižnice Pazin, na samom kraju Mjeseca Hrvatske knjige, predstavljena je još jedna slikovnica za najmlađe. Prava intimna obiteljska atmosfera razdragala je sve okupljene.

San i Mora nježna je priča o prevladavanju strahova koju su tri pazinske autorice stvorile i pustile u svijet. Marina Marušić autorica je teksta, Gea Rajić ilustratorica, a autorica notnih zapisa Paula Jurman.

Knjižničarku Marinu inspirirala je Mora koja je najprisutniji lik u istarskom folkloru, lik koji voli strašiti djecu noću. Tako je i u ovoj priči. Mora želi vladati sama te se želi riješiti Sna pod svaku cijenu. San je lik koji predstavlja nježnost, mir i stabilnost, utjehu i blagost.

On svojim strpljenjem spašava Moru od nje same i pomaže joj da izvuče ono najbolje iz sebe. Mora se uz njega pretvara u Amoru ili Ljubav i tako stvara prekrasan kraj. Od Sna i More stvorena je priča koja nas oslobađa straha, a Mora je dobrom pretvorena u lik s kojim se bilo vrijedno suočiti.

Ilustracije pomno dočaravaju sve ono s čime se čitatelj mora suočiti da bi čim mudrije prošao i kroz svoje „valove“. Gea Rajić, mlada grafička dizajnerica, svojim ilustracijama mudro uvlači čitatelja u Morin svijet te svojim plavetnilom dočarava sve… padove, dubine i pobjede.

Priča je upotpunjena pjesmama koje vjerno prate doživljaj same priče. U notne  zapise pretvorila ih je profesorica glazbene kulture Paula Jurman. Osim zapisa u slikovnici su dostupni i QR kodovi čijim očitavanjem postoji mogućnost poslušati kako pjesme zvuče.

Ovom pazinskom trojcu ovo je druga slikovnica, nadamo se, ne i posljednja.

Pročitajte još...