Otvoreni Istrakon i festival fantastične književnosti uz egzoskelete i pregled slovenskog SF-a

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jučer su otvoreni u pazinskom Spomen domu Istrakon i Festival Fantastične književnosti uz piće dobrodošlice i kratki govor glavnog koordinatora Mirka Grdinića.

Gosti su nakon toga mogli pogledat knjige na štandovima Nove stvarnosti koji su napravili selekciju SF&F, ali i drugih knjiga, stripova itd. i sudjelovati u igraonici boardgameov/kartaških igara i video igri Nintendo Switcha u Dvorani Istra koja je bila otvorena cijelu večer.

U njoj se je odmah nakon otvaranja održao Chaos draft turnir u Magic: The gathering kartaškoj igri.

Nakon toga je započeo lov na blago koji je trajao cijelu večer u kojemu su ekipe tražile tragove i rješavale zagonetke povezane uz roman “Mali princ”.

Održana su i dva predavanja Mirko Karas – Egzoskeleti: “Roboti koji se mogu odjenuti” i Andrej Ivanuša, Bojan EKLENSKI: Slovenski SF&F.

Mirko Karas – Egzoskeleti: Roboti koji se mogu odjenuti

Ako ste ikada, gledajući Ironmana kako spašava svijet švicarskim nožićem maskiranim u oklopno odijelo, pomislili kako je ta stvarčica izvrsna ideja, evo dobre vijesti: egzoskeleti i pogonjeni oklopi nisu samo fikcija!

Od staračkih domova do bojnih polja ljudi se uvlače u strojeve koje će prepoznati svaki ljubitelj Heinleina, Aliensa i Marvela. Kada će (i hoće li ikada?) stvarni egzoskeleti i oklopi dosegnuti sofisticiranu razornost svojih uzora iz fikcije? I koji su to uopće uzori koje pokušavaju oponašati?

Predstavljanje slovenske fantastike prezentirala je Celjska književna udruga koja postoji 22 godine. Časopis Supernova, izlazi od 2016., je poznat u regiji, je početak ozbiljnog rada sa domaćim autorima, koji sada imaju mjesto za objavljivanje svojih radova.

Ima tu i mjesta za autore iz regiona. Časopis izlazi u tiskanom i PDF izdanju. Ove godine održat će se sedmo izdanje Fanfesta, festivala fantastične književnosti, koji će se održati od 20. do 22. listopada.

Slovenska verzija Comic-Cona je Na meji nevidnega (Na granici nevidljivog), ali promocija nije prisutna izvan Slovenije i organizator radije gleda na zapad i sjever.

U Sloveniji je korona značila određenu prekretnicu u razvoju fantastike. U posljednje tri godine su i veće nakladničke kuće, koje mogu osigurati kvalitetna izdanja knjiga uz odgovarajuću promociju, počele objavljivati radove slovenskih autora.

U igru na tržištu su ušli Mladinska knjiga, Goga, Primus, Sanje i još neki, koji su u posljednje godine dali priliku domaćim autorima. Naravno, velik dio slovenske produkcije, posebice sa sadržajem koji je nije namijenjen samo djeci i mladima, još uvijek izlazi u samoizdavačkim izdanjima.

Logično je da velike izdavačke kuće prvo uđu na tržište fantazije za mlade, jer je to komercijalno najsigurnije. Dakle, sada imamo neke autore koji su započeli ili su u procesu završetka svojih fantasy serijala za mlade.

Vid Legradič, Jakob Konda i Julija Lukovnjak samo su jedni od njih. Odlično za fantastiku, da ih ima više. Na prošlogodišnjem Fanfestu ugostili smo Jakoba Kondu i njegovu „Skrivnost srži“. Ove godine dolazi i mlada Julija Lukovnjak sa svojim Edgarom Kaosom. Riječ je o pozamašnim književnim projektima za koje se, naravno, iskreno nadamo da će se i završiti. Kao samoizdavači, prirodno ciljamo šire, a neki od nas zalaze i u područje fantazije za odrasle.

Matjaž Marinček objavio je „Intergalaktične pripovedke“ uz pomoć Javnog fonda. To je čisti SF i miluje razmaženu dušu starog obožavatelja SF-a u melodijama svemirskih priča. Domen Mezeg priprema drugi dio svoje fantasy sage Ilonika, koja je negdje na granici svijeta mladih i odraslih. Drugi dio trebao bi biti objavljen uskoro.

Bojan Ekselenski upravo je objavio zbirku kratke proze „To se ne vam ne bo zgodilo“ koji sadrži i neke priče koje su već objavljene u regiji, a fantastična je društveno-kritička satira. Andrej Ivanuša učestvuje na natječajima na području bivše Jugoslavije.

Pročitajte još...