ČETVRTKOM U MUZEJU | U Kaštelu se predstavlja knjiga “Branko Fučić”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Drugi program ovogodišnjeg proljetnog ciklusa programa Četvrtkom u muzeju jest predstavljanje knjige autora Marijana Bradanovića “Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervator”.

Navedena je knjiga nastala kao dio biblioteke Povjesničari umjetnosti koju stvaraju članovi Društva povjesničara umjetnosti Rijeke o istaknutim osobama iz domene povijesti umjetnosti na lokalnoj i regionalnoj razini.

Iz recenzije prof dr. sc. Marka Špikića: Ova intelektualna i profesionalna biografija Branka Fučića donosi spojznanstveno utemeljenog historiografskog pristupa i iznimne esejističke kvalitete Marijana Bradanovića. Knjiga je ustrojena tematski i kronološki, otkrivajući mnoštvo nepoznatih i priželjkivanih podataka o Fučićevu djelu. (…)

Čitatelj će stoga u ovoj knjizi dobiti zaokruženu sliku o životu i djelu, odnosno istraživačkom stasanju, cvatu i plodonosnom Fučićevu radu, ali i o naslijeđu jednog od istraživačko akademskih divova hrvatske povijesti umjetnosti, povijesti pismenosti i konzervatorske profesije. Stoga će se Fučićevo mjesto u nacionalnoj historiografiji o povijesti umjetnosti nakon ovoga djela iz korijena promijeniti.

(preuzeto s: https://dpuri.hr/branko-fucic-povjesnicar-umjetnosti-i-konzervator/)

Knjigu će pazinskoj publici predstaviti autor, povjesničar umjetnosti i konzervator, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, dr. sc. Marijan Bradanović, urednik i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Rijeke dr. sc. Berislav Valušek i povjesničar umjetnosti i konzervator dr. sc. Ivan Matejčić.

Vidimo se u četvrtak, 4. travnja 2024. godine u 18:00 sati u Kaštelu!

Pročitajte još...