Otkrili smo što se to točno snimalo u Hekima? “Tema ciklusa je odnos prema dvorištu i okućnici”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prošlog tjedna objavljena je vijest kako se u Hekima snima HRT-ova serija „Pogled u dvorište“. Obzirom na to kako su prve informacije bile veoma šture, zamolili smo javni servis da nam pojasni o čemu se radi.

Više detalja o samom filmu ustupila nam je urednica Ljiljana Šišmanović: „’Pogled u dvorište’ zamišljen je kao višedijelni ciklus istraživačkih etnografskih putopisa koji bi se realizirao u iduće dvije godine u Odsjeku emisija pučke i predajne kulture Programskog odjela Kultura na HTV-u. Tema ciklusa je odnos prema dvorištu i okućnici koje je od “nemjesta” u prošlosti ruralnih dijelova Hrvatske, u današnjici negdje postalo mjesto reprezentacije u turističkom smislu, a  negdje se zadržala njegova prvotna funkcija gospodarskog prostora o čijoj se estetici ne vodi računa. Između te dvije krajnosti postoji čitav niz varijacija“, objašnjavaju s HRT-a pa nastavljaju:

„Naš istraživački putopis ima namjeru u komplementarnom pristupu uz sudjelovanje stručnjaka etnologa, sociologa, psihologa, inženjera šumarstva, hortikulture, urbanista i dr., dokumentirati kako se danas odnosimo prema dvorištima i okućnicama, a taj je odnos uvjetovan povijesnim nasljeđem, podnebljem, „kulurom (ne)rada”, mentalitetom, „pogledom drugih”, kulturološkim utjecajima urbanih i inozemnih sredina, ekonomskim odnosno financijskim kapacitetima, konceptom slobodnog vremena, razvojem turizma, lokalnim urbanističkim politikama, praćenjem trendova, „kulturom izobilja”, zakonskom (ne)regulacijom, ali svakako i osobnošću i svjetonazorom vlasnika, a sve bi te aspekte istražili i dokumentirali iz epizode u epizodu u svim regijama Hrvatske.“

Što se i gdje snimalo?

„Pilot epizodu snimali smo u Istri od 20. do 28. travnja na brojnim lokacijama u Umagu, Galižani, Savudriji, Sažonima, Rovinju, Hekima, Roču, Pazinu, Žminju… Stručna suradnica za Istru nam je etnologinja Lidija Nikočević iz Etnografskog muzeja Istre u Pazinu koja se u okviru Muzejskog projekta “Nostalgija” bavi terenskim istraživanjem o mijenjanju slike istarskoga sela u posljednjih tridesetak godina. Uz brojne sudionike – vlasnike uređenih okućnica, sudjeluju i psihologinja Vesna Rusijan, te krajobrazni arhitekt Lido Sošić.“

Tko je još sve uključen u priču:

„Direktor fotografije je Siniša Galar, snimatelj bespilotnom letjelicom Branko Drakulić, tonski snimatelj Dario Mačešić, rasvjetljivač Hrvoje Puhovski, asistentica režije Snježana Kundija-Purgarić producent Filip Marešić, scenaristice Ljiljana Šišmanović i Tihana Kopsa, redateljica Tihana Kopsa, naratorica i urednica Ljiljana Šišmanović“, sve su pojasnili s HRT-a.

Pročitajte još...