Ove subote u koncertnoj dvorani Spomen doma održava se kazališna predstava “Obaveza”

Facebook
Twitter
LinkedIn

U subotu, 14. listopada u 20h u koncertnoj dvorani Spomen doma u Pazinu održat će se kazališna predstava “Obaveza” Cirkusom inspiriranog rubnog kazališta (CIRK) Pozor u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu.  Autorska je to predstava Lee Delong i Nikoline Majdak.

“Obaveza” je neverbalna fantazija koja koristi klauniranje, ples, pokret i manipulaciju predmetima. Alegorija je to stvarnog sukoba koji pritišće čitav ljudski život. Inspirirana vizionarskom dramom Jeana Giraudouxa “Luđakinja iz Chaillota”, “Obaveza” postavlja jednu usamljenu ženu protiv masovnog zla.

Naša je junakinja utjelovljenje nevinosti: smiješna, krhka, naopaka, djetinjasta, čista. Ona čini sve što je moguće ne bi li pobjegla vanjskoj sili koja je počinje progoniti, rušeći polako ali sigurno dijelove svijeta koji je sebi stvorila i u kojem je dotad sretno živjela. Bori se s neumoljivom silom bez ijedne izgovorene riječi – pokret je njen jezik i njeno oružje. Sukob je to koji se s vanjskog plana prenosi i na unutarnji život ljudski.

U predstavi igraju Nikolina Majdak i Mario Miličić, glazbu izvodi Lucija Stanojević, a sve je režirala Lee Delong. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Spomen doma sat vremena prije predstave. 

Iz kritika: 

Predstava „Obaveza” je predstava koju obavezno morate pogledati (…) Ta predstava srušit će vam predodžbu o klaunovima kao o zastrašujućem, grotesknom stvoru koji izaziva ili gnušanje ili jezu. Središnja klaunovska figura u izvedbi sjajne Nikoline Majdak sve je samo ne to. Klaun je stvarna, moderna žena, prožeta duhom, nježna, krhka, ali i podjednako borbena i tragična istovremeno. Ludo, pomaknuto i otkačeno, riječi su kojima bi se, u najkraćim crtama mogla opisati „Obaveza”.(…) Cjelokupnom dojmu doprinosi fantastična glazba koju je osmislila i na pozornici izvodi multiinstrumentalistica Lucija Stanojević”

Jelena Oberman, Alter.hr, listopad 2021.

Pročitajte još...