KAMPANJA U GOSTIMA | Predstavljen festival “Šćorice” – Pićan ovog vikenda postaje mjesto pričanja priče, predstava, glazbe i tradicije!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Festival “Šćorice” nova je manifestacija u organizaciji Općine Pićan, zamišljena kao festival pričanja priča, festival slobodne kreativnosti te sinergije sudionika i posjetitelja, koji čuva priče našega zavičaja.

Priča se može ispričati kroz različite umjetnosti koje bi se na ovom festivalu objedinile u plesu, glumi, igrama, poeziji i slično, prožeto tradicijskim elementima. Festival daje široki spektar mogućnosti za sve sudionike jer se neka šćorica (priča) može ispričati, prikazati, čak i osjetiti, na sve moguće načine. Festival “Šćorice” je zapravo što god si pojedinac zamisli, slobodna kreativnost sudionika i posjetitelja.

Za sve koji nisu upoznati sa govorom Labinštine, „šćorice“ su kratke šaljive pripovijetke o kakvom povijesnom ili izmišljenom događaju ili osobi, to su usmene predaje o tradicijskim narodnim vjerovanjima koja se prenose s pokoljenja na pokoljenje na području istarskog poluotoka, a sada je to i festival u Pićnu posljednjeg vikenda u srpnju.

Festival je kulturnog karaktera prvenstveno namijenjen djeci, a nudit će sadržaj koji će obogatiti svakog posjetitelja novim saznanjima, podsjetiti na vrijednosti usmene predaje, istaknuti tradiciju i naglasiti važnosti poštivanja lokaliteta iz kojega dolazimo, te zabaviti raznim maštovitim i šaljivim zbivanjima. Istra je prepuna pričama kojima ne smijemo dopustiti da padnu u zaborav, a koje su dio našeg istarskog identiteta.

Festival će se održati na otvorenom javnom prostoru, u cijeloj starogradskoj jezgri Pićna, trgovima i uličicama te pojedinim konobama unutar starogradske jezgre, dok će sadržaj koji se odnosi na ugostiteljsku ponudu biti na trgu odmah izvan starogradske jezgre, na samom ulazu u festival. Cijeli program festivala je za posjetitelje besplatan.

Na kulturno-umjetničkom festivalu “Šćorice” pričom i različitim prikazima objedinit će se razne umjetnosti i prikazat će se kulturne vrijednosti Pićna i ruralnog kraja središnje Istre.

Bitnu ulogu u podržavanju smisla festivala imat će i poznata pićanska legenda o Trnoplesarima kojom će trnoplesari predstavljati domaćine festivala, a detalji u obliku lješnjaka istaknut će dio iz legende prema kojoj su biskupe u Pićnu zvali biskupima od lješnjaka zbog mizernih primanja radi čega su se hranili samo lješnjacima.

Elementi festivala su sljedeći: predstave, stvaralačke radionice, koncerti, ples, mali ranch s konjima, facepainting, žongleri, „mići merkat“ s proizvodima lokalnih OPG-ova i proizvođača rukotvorina, stari zanati i štandovi sa autohtonim suvenirima i igračkama, uključivanje škola i vrtića sa svojim radovima na temu priča (likovni, dramski i dr.), te prezentacija rezultata na festivalu, 6. književno-recitalna manifestacija “Pićonski feroli i feralići” (pjesme i poezija na temu festivala, postojeći dugogodišnji natječaj koji inače bude dio programa drugih naših događanja), vrtić za djecu čiji roditelji su na programima za odrasle (u suradnji sa Dječjim vrtićem “Lišnjak”), srednjovjekovni kamp (udruga Kaštel iz Svetvinčenta), igra lova na blago sa podjelom nagrada, program podijeljen u tri rute prema preferencijama posjetitelja, brojni animatori maskirani u likove iz poznate Pićanske legende o Trnoplesarima (domaćini festivala), velika maskota na lješnjak, škola tradicijskog plesa, improvizacije i slične aktivnosti uz igre sa djecom te kutak za starinske igre (npr. skakanje u vreći, preskakanje lastika, potezanje užeta, trčanje sa jajima i sl.), sudjelovanje udruga humanitarnog karaktera sa igrama i radionicama, različiti kutci za slikanje kroz grad.

Iz bogatog programa festivala posebno bismo istaknuli predstave „Za kulturu pronti“ i „Veli Jože“ Teatra Naranča, predstavu „U mojim snovima“ u izvedbi Marijane Matoković (Mara di Clown), predstavu „Stare cipele“ koju izvode učenici Područne škole Pićan i s kojom su ove godine sudjelovali na državnom Lidranu, umjetnički kutak u kojem će sudjelovati i afirmirani kipar Mario Devčić iz Pule, igru traženja lješnjaka koji će biti sakriveni po gradu, koncerti dviju mladih i talentiranih pjevačica, Karle Pupis i Karle Levak, te konačno, spektakularno zatvaranje festivala o kojem nećemo otkrivati više detalja.

Ističemo također da, ukoliko posjetitelje posebno zanimaju predstave, ako prate našu predloženu kazališnu rutu, imat će prilike pogledati sve izvedbe bez preklapanja.

U program festivala, uz velik broj gostiju koji će doći kao posjetitelji, uključeno je i lokalno stanovništvo, umjetnici iz svih područja stvaralaštva, lokalni glazbenici te velik broj djece za koje je u velikom dijelu festival i namijenjen, kako bi se istaknulo zajedništvo i kvalitetno prenijela istarska tradicija i prikazao istarski zavičaj.

Službeno otvorenje festivala održat će se u petak 28.7. u 20:15, nakon čega slijedi predstava „Za kulturu pronti“ Teatra Naranča (Scena 15+) i koncert Karle Pupis. Subota 29.7. od 18,00 sati dalje rezervirana je za bogati, već spomenuti, program namijenjen djeci i odraslima.

Pozivamo sve ljude dobre volje da posljednjeg vikenda u srpnju zajedno budemo glavna uloga ovogodišnjeg prvog izdanja nove priče (šćorice) u Pićnu!

Pročitajte još...