Pazinski likovni umjetnik Elvis Berton kao jedini predstavnik Hrvatske sudjelovao na skupnoj međunarodnoj izložbi radova u Sežani

Facebook
Twitter
LinkedIn

U Kosovelovom domu u Sežani u Velikoj galeriji Ivana Varla otvorena je skupna izložba radova nastalih na 31. Međunarodnom likovnom simpoziju “Slovenija odprta za umetnost – Pogled od zgoraj 2023” održanom tijekom lipnja na Sinjem vrhu kraj Ajdovščine na kojem je sudjelovao i pazinski likovni umjetnik Elvis Berton.

Umjetnička voditeljica projekta, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ove je godine izabrala 13 autora tako da osim Bertona kao jedinog umjetnika iz Hrvatske, na izložbi sudjeluju Paolo Klavora i Valentina di Vita iz Italije, Ihor Nesmiianov iz Ukrajine, Robert Gruber iz Austrije, Katrina Sadrak i Rafal Urbanski iz Poljske te slovenski umjetnici Lara Ješe, Nika Černigoj, Rebeka Golob i Nik Anikis Skušek. Počasni gosti su Eduard Belsky iz Ukrajine koji živi i radi u Sloveniji te slovenski umjetnik Darko Slavec, a na izložbi je zastupljen i rad fotografa susreta Bruta Carniollusa.

Predstavljajući umjetnike i njihove radove Anamarija Stibilj Šajn je na otvorenju izložbe istaknula da slikarstvo Elvisa Bertona ima grafički dodir. „Crtež, najčešće crni, u tipičnom plošnom tretmanu nezaobilazno je sredstvo njegovog likovnog izražavanja i čvrst temelj njegova stvaralaštva.

Autor mu dodaje izoštren, promišljen i smisleni koncept boja. Ovoga puta autor je zašao dublje u specifičnosti prostora, kako Sinjeg vrha gdje je održan simpozij tako i doline pod Gorom gdje se nalazi Ajdovščina, grad bogate industrijske tradicije. Na slici je kompozicijski uravnoteženo utkao priču dva različita područja.

Priroda Sinjeg vrha predstavljena je mekim, organskim oblicima i objektivizirana je u zelenoj boji, dok je industrijski grad predstavljen tehničkim elementima, koje autor stvara kao jasno iscrtane, crne, egzaktne oblike, realizirane oblikom kruga. Oblik svih oblika ostvaruje se u različitim varijacijama. To su kotači industrije, to su zupčanici koji je mehanički pokreću. Njegovu likovnu poetiku pak pokreće duboka i suptilna misao te savršenstvo izvedbe”, rekla je Stibilj Šajn.

Dodala je da je Berton likovni izraz nadogradio na likovno – formalnoj, tehničko – izvedbenoj i sadržajno – komunikacijskoj razini te da je savršeno uspio povezati nekadašnje umjetničke interese s aktualnim izazovima.

Izložba u Kosovelovom domu u Sežani otvorena je do 26. siječnja 2024. godine nakon čega će biti predstavljena u Mestnom muzeju Idrija, zatim u Šivčevoj hiši u Radovljici te u Pavelhausu – Pavlovoj hiši u Bad Radkersburgu u Austriji.

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Likovni put započinje 1996. godine, a četiri godine kasnije kreće njegova bogata izlagačka djelatnost. Bertonovi su radovi do sada gostovali na više od stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a samostalno je izlagao 37 puta.

Osvrt o njegovu umjetničkom radu dali su brojni hrvatski likovni kritičari, a struka ga je za stvaralaštvo u više navrata nagradila. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a njegov rad Ni gušter, ni bik, ni mačka (iz ciklusa Beštije) ušao je u Zbirku marginalne umjetnosti Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Živi i stvara u okolici Pazina.

Pročitajte još...