U subotu se u Spomen domu obilježava 120. obiljetnica rođenja velikog kompozitora rođenog u Pazinu – ulaz je slobodan!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Koncertom u Dvorani Istra Spomen doma Pazin, u subotu 03. veljače obilježit će se 120. obljetnica rođenja velikog kompozitora rođenog u Pazinu.

Nastupit će Aleksandar Bančić kao narator, Anamarija Lovrečić na harmonici iz Poreča, sopranistica Georgie Goldin iz Pule i Aleksandra Santin Golojka iz Rovinja.

Koncert organiziraju Udruga za očuvanje spomena na istarske skladatelje − UOSIS / Associazione per la salvaguardia della memoria dei compositori istriani − ASMCI i Pučko otvoreno učilište u Pazinu.

Pokrovitelji koncerta su Istarska županija, Upravni odjel za kulturu i zavičajnosti te Grad Pula – Upravni odjel za kulturu.

Ulaz je slobodan.

Luigi Dallapiccola je skladatelj ozbiljne glazbe, rođen u Pazinu, 3. veljače 1904. (– Firenca, 19. veljače 1975). Jedan je od glavnih predstavnika suvremene talijanske glazbene scene. Svoja djela prožima u početku istarskim, slavenskim koloritom, zatim prelazi na dodekafoničku metodu koju provodi sa smislom za zvučne boje i za pjevnu melodiju.

Glazbena ga je kritika svrstala među vrhunske skladatelje. U Pazinu je završio osnovnu i srednju školu.

Njegov je otac bio ravnatelj pazinske gimnazije tada. Kao skladatelj ostvario je osebujnu stilsku sintezu modernizma i predaje: pod utjecajem A. Schönberga i A. Weberna priklonio se dodekafoniji i serijalnosti, ali se služio i širokim mogućnostima skladateljskih tehnika prošlosti.

Napisao je opere Volo di notte (Noćni let), Il prigioniero (Zatvorenik) i Ulisse (Odisej), prikazanje Job, sacra rappresentazione, balet Marsia te niz drugih skladbi.

Pročitajte još...
Razvojna agencija Srce Istre poziva mlade poduzetnike na poduzetnu raspravu

Razvojna agencija Srce Istre ponovo organizira poduzetne rasprave u sklopu projekta "Participativno upravljanje poduzetničkom infrastrukturom: mladi poduzetnici u dijalogu s…