Veliki uspjeh pazinskog vrsnog glazbenika Alda Foška – objavio je prvi samostalni album “This One Time” sa svojim Collectiveom

Facebook
Twitter
LinkedIn
Vrsni pazinski glzabenik Aldo Foško izdao je prvi samostalni jazz album (foto: Jože Požrl)

U izdanju Hitchtone Music & Promotion upravo je objavljen prvi samostalni album Alda Foška, pod nazivom “This One Time”, realiziran uz pomoć ponajboljih glazbenika istarske i riječke scene. Foško i njegov kolektiv njeguju moderan jazz izričaj, obojan eklekticizmom i utjecajima koji nadilaze tipične žanrovske konvencije, a posebno ga inspirira fenomen slobodne improvizacije.

 
Prvi samostalni album Alda Foška, “This One Time” (Hitchtone Music & Promotion, 2023), realiziran je u suradnji sa kolektivom ponajboljih glazbenika istarske i riječke scene, okupljenih u Aldo Fosko Collective.
 
O albumu Aldo kaže: “Tematski, album je svojevrsna zbirka anegdota i dogodovština iz života jednog glazbenika, u kojima se isprepliće pregršt ideja, motiva i utjecaja koji su upogonili njegovo stvaranje. I sam naslov albuma aludira na početak prepričavanja neke takve priče.”
 
Kompletan materijal interesantna je kombinacija instrumenata koji se nemaju priliku često čuti zajedno, od bas klarineta i Rhodes električnog klavira do bariton horne i klasične gitare. Ovakav spoj donosi inovativan i nesvakidašnji zvuk. 

Album se sastoji od šest originalnih i raznolikih kompozicija, a posebno se ističu tri slobodne improvizacije, gdje se vokalne sposobnosti Albe Nacinovich suprotstavljaju bas klarinetu i električnom klaviru. Vokal je u svim kompozicijama tretiran i ostvaren kao samostalan instrument, posve ravnopravan ostalima – nema nikakvih tekstova, već se improviziranim vokalizama i slogovima koji nastaju u trenutku tvori novi glazbeni jezik. 

Dodaju li se svemu tome vrhunski zastupljeni solisti na trubi, krilnici, gitari i saksofonu, ovaj projekt Alda Foška predstavlja osvježenje na regionalnoj jazz sceni.

Aldo Fosko Collective – This One Time (2023), čine sljedeći glazbenici. Aldo Foško je na bas klarinetu i Rhodes klaviru, Robert Mikuljan na trubi i krilnici, Alba Nacinovich posudila je svoj glas, Spartaco Črnjarić na električnoj gitari, Damjan Grbac na kontrabasu, Tonči Grabušić na bubnjevima i udaraljkama, Andy Cech na bubnjevima, Denis Razumović na alt saksofonu, Pazinac Marko Šišović na bartion hornu i udaraljkama te Zvonimir Radišić na austičnoj gitari.

Snimatelj i producent je Matej Zec (G.I.S. Sound & Light), dizajn Dinko Čvorić Doringo, a na fotografiji naslovnice Marko Matković.

Aldo Foško živi u centru Pazina, glazbom se počeo baviti s deset godina, kada je upisao klarinet u pazinskoj osnovnoj glazbenoj školi. Nakon završene klasične gimnazije studirao je muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na Ruprecht-Karls Universitätu u Heidelbergu, diplomiravši 2015. na temu Počeci jazza u Zagrebu između dvaju svjetskih ratova, pod mentorstvom akademika Stanislava Tuksara.

Pohađao je ljetne škole jazza u Grožnjanu pod mentorstvom Boška Petrovića, Nevena Frangeša i Emila Spanyija, a 2016. godine upisao je jazz klarinet na konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu, u klasi Klausa Gesinga. Paralelno sa studiranjem počeo se profesionalno baviti jazzom kao klarinetist, bas klarinetist i pijanist.

Surađuje sa renomiranim sastavima kao što su GIIPUJA, Oridano Gypsy Jazz Band, Robert Mikuljan Quintet, Gustafi, Zoran Predin i mnogi drugi. Surađivao je s gotovo svim važnijim jazz glazbenicima iz regije.

Dosad je kao instrumentalist zastupljen na devet studijskih albuma objavljenih u Hrvatskoj i inozemstvu, a nastupao je na brojnim festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Španjolskoj i Portugalu. Uz izvođačku praksu bavi se skladanjem, aranžiranjem, pedagoškim i znanstvenim radom te glazbenom kritikom.

 Ovaj projekt prepoznat je i financiran od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. (preuzeto s www.jazz.hr)

Pročitajte još...