Veselo improviziranje pazinskih kazalištaraca

Facebook
Twitter
LinkedIn

Veselo je bilo u Sali za sastanke pazinskog Spomen doma u nedjelju kada su pazinski kazalištarci okupljeni u družinu „Rastrepuh“ koja djeluje su klopu Pučkog otvorenog učilišta, zajedno s voditeljicom Ivanom Marijančić imali dvodnevni trening improvizacijskog kazališta.

Građanima su prikazali pojedine vježbe i aktivnosti koje su radili, a publika se je mogla interaktivno uključiti u završnu radionicu. Tako su na red došli čudni sportovi, čudna zanimanja i druge čudne aktivnosti, a mora se priznati da su se pazinski amaterski glumci dobro snašli u posve novim improviziranim situacijama.

Bio je to prikaz vježbi i „igara“ na aktivnosti transformacije, asocijacije, nadogradnje, riječ-po-riječ i interakcije. Kako struktura vježbi i igara dopušta automatsku prilagodbu između razine vlastitih vještina i težine zadatka, one su primjenjive u različitim okruženjima. Stavljanjem naglaska na aktivnu komunikaciju između sudionika, uporabu ljudske intuicije te spontanost i usredotočenost na zadatak, tehnike improvizacije djeluju opuštajuće i poboljšavaju međuljudske odnose unutar grupe. Kao takve potiču slobodni tjelesni i verbalni izričaj, pretvaraju „štetni“ strah u „poticajni“ te omogućuju glumcima materima snalaženje u ponekad stresnim situacijama javnog nastupa.

Vježbe improvizacijskog kazališta razvio je pedagog, glumac i redatelj Keith Johnstone.

Publika se je dobro zabavila, a sama se je prezentacija produžila te dobrahno prekoračila previđenih sat vremena.

Pročitajte još...