Za vikend se u Pazinu održava Festival krijesnica

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ovaj će se vikend u Pazinu održati već polako i tradicionalni festival krijesnica u organizaciji udruge Trad IN Ethno. Noć krijesnica je trodnevno okupljanje zaljubljenika u prirodu i tradicijsku glazbu. Manifestacija ima naglasak na očuvanju kukaca i informiranju javnosti o njihovim dobrim utjecajima na nas ali i ljudskim lošim utjecajima na njih.

Festival kreće u petak u Hreljima pokraj Žminja, radionicom na kojoj će 20-ak polaznika iz cijele Istre, Hrvatske, Austrije i Slovenije pod vodstvom Gorana Farkaša i Myriam de Bonte učiti etnološko vokalno pjevanje.

Drugog centralnog dana s početkom u 18 sati je na rasporedu panel rasprava „Imaju li pčele i insekti budućnost opstanka?“ na Rijavcu. Raspravom će moderirati poznati pazinski vinar i pčelar Ranko Anđelini iz Udruge pčelara „Lipa“. Govorit će profesor Nikola Kezić s Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, jedan od najistaknutijih hrvatskih pčelara i dr.sc. Janja Filipi iz zadarskog sveučilišta – Odjela za ekologiju, akvakulturu i agronomiju, stručnjakinja za solitarne pčele.

Nakon toga kreće kulturno-umjetnički program. Klaun Baraba će zabavljati one najmlađe, a kasnije će nastupiti Martin Ladika iz Karlovca s bendom. Ovaj mladi odgojitelj poznat je javnosti po svom osebujnom stilu.

U nedjelju je predviđena radionica na Pazinčici pokraj mosta Svetog Jožefa na kojoj će se baviti prirodnim jezercem i njihovim malim životinjskim stanovnicima pod vodstvom Gorana Farkaša.

Kroz cjelo vrijeme festivala održat će se eko art sajama u pazinskom predjelu Rijavcu. Program financira Grad Pazin i Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost.

Pročitajte još...