ERASMUS+ PROJEKT: Čarolija u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin

Facebook
Twitter
LinkedIn

U Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin jučer je započeo Erasmus + projekt, u iznosu od gotovo 54.000 eura. Projekt naziva 4C čarolija (The Magic of 4C) omogućit će učenicima upoznavanje baštine kroz vještine kreativnosti, kritičkog razmišljanja, suradnje i komunikacije (znanih kao 4C vještina). U sljedećim mjesecima učenici i učitelji će dobiti priliku surađivati sa školama partnerima iz Italije, Španjolske i Grčke.

Kako bi obilježili početak projekta, učitelji su pripremili aktivnosti koje su uključivale čaroliju kroz pokuse i priče. U dvorištu pazinske škole učitelj David Jelenković izveo je predstavu za učenike prema tekstu Drage Orlića „Nevidljivi“. Dvorište je na trenutak postalo čarobno mjesto u kojem su djeca istraživala mogu li i na koji način postati nevidljiva.

Za to vrijeme su se učenici 7. d razreda stavili u poziciju novinara i uz pomoć pedagoginje Lee Ferlin proveli intervju s učenicima i djelatnicima škole o njihovim dosadašnjim Erasmus iskustvima. Osmislili su i zanimljivu igru „Pogodi tko sam“ vezanu uz baštinu Pazinštine:

Tradicionalno sam jelo Istre, na žlicu me možeš jesti, bobiće ćeš po putu sresti.

Tko sam ja?.

Zanimljivo je bilo i u Područnoj školi Sveti Petar u Šumi, u kojoj je učiteljica Kristina Mijandrušić Ladavac s učenicima šestog razreda posjetila prvaše, veoma razgovorljive i spremne za suradnju. Bila je to prilika  da uz šalicu čaja na engleski način (s malim prstom u zraku dok ispijaju gutljaj) upoznaju likove iz slikovnice „Mit o učkarskom zvončiću“.

Slikovnicu su, pred nekoliko godina, oslikali i tekst napisali učenici i učitelji Područne škole Lupoglav, stoga je čar ovih „ćakula uz čaj“ bio veći. Priču u kojoj su slavenska božanstva stvorila lijep cvjetić koji raste na liticama naše Učke, a ljepotu prirode stoljećima čuvaju vile Učkarice učenicima drugog razreda ispričale su učenice uz pomoć učitelja Veljka Ferenčaka.

Iz razreda u razred, iz slikovnice u razgovor, s koljena na koljeno, prenosimo priču i baštinu.

Pročitajte još...