Gradska knjižnica Pazin dobila sredstva Ministarstva kulture i medija za projekt “FKK FilmKnjigaKazalište”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Objavljeni su rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu, za koje je izdvojeno 312.642,80 eura.

Na Javni poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu prispjelo je 349 prijava, od kojih su odobrena 73 programa (kazalište: 13; film: 14; ples: 9; književnost: 11; glazba: 12; vizualna umjetnost: 5; muzeji i kulturna baština: 5; interdisciplinarni programi: 4).

Prijavljene programe vrednovalo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Joško Ševo, Dario Poljak, Martina Granić, Mirna Belina, Valentina Radoš i Dorta Jagić.

Pri ocjenjivanju programa posebna se pozornost pridavala kvaliteti, izvornosti i inovativnosti  predloženog programa, promicanju interkulturnog dijaloga, stručnoj utemeljenosti i  ekonomičnosti.

U okviru programske djelatnosti razvoja programa posebno su se vrednovale aktivnosti koje su nadogradnja postojećeg umjetničkog i kulturnog programa prijavitelja/suradnika. Gradska knjižnica Pazin poslala je na natječaj projekt „FKK FilmKnjigaKazalište“ i za to njoj je odobreno 5.308,91 €. Posebnu pohvalu zaslužuju za ovo, zbog činjenice da je odbijen veliki broj projekata diljem države, a njihov izabran za sufinanciranje.

Treba reći kako su tražili 70 tisuća kuna, odnosno nešto ispod deset tisuća eura, a za taj su projekt dobili malo više od polovice planiranih sredstava, odnosno 40-tak tisuća kuna. Partneri na provedbi projekta su Pučko otvoreno učilište Pazin i Centar za mlade Alarm Pazin.

Koristeći kreativnu literaturu i ideje iz polja dramskog pisma, scenaristike i kreativnog pisanja Katja Grcić, dramaturginja, scenaristica i književnica s višegodišnjim pedagoškim iskustvom rada u nastavi, osmislit će dinamične i interaktivne sadržaje kako bi učenici mogli kroz grupni rad i zajedničku analizu razviti osjećaj kako isti sadržaj funkcionira u različitim medijima.

Djecu će se tijekom projekta upoznati sa specifičnim zakonitostima svakog od medija (teatar, film, serija) te im kroz niz inspirativnih i uzbudljivih zadataka pobuditi interes za pisanjem, čitanjem i gledanjem sadržaja na novoj razini na kojoj ne pratimo samo „što se događa“ već kako se, u kojem kodu i s kojim motivima „nešto događa“.

Kombinacijom video materijala i kartica sa zadacima te popratnih „autorskih“ zadataka stečena će se znanja moći odmah primijeniti, a pitanja koja se nametnu kroz praktični rad bit će osnova za okrugle stolove i tribine sa samim autori(ca)ma prilikom prikazivanja predstava i/ili video projekcija.

FKK je inovativan projekt koji spaja film, knjigu i kazalište te umjetnicima i kulturološki razvija središnji dio Istarske županije, predstavlja nove poglede i suradnje, stoji u opisu projekta kojeg će zasigurno njegovim putem pratiti i Kampanja!

 
Pročitajte još...