KRASNA ZEMLJO | U Pazinu održan tradicionalni, 12. po redu, istarski zavičajni kviz

Facebook
Twitter
LinkedIn

U organizaciji Katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka iz Pazina, održao se jučer tradicionalni 12. po redu istarski zavičajni kviz „Krasna zemljo – meraviglioso paese“.

Pokrovitelji kviza su Istarska županija i Istarski vodovod Buzet, a tema ovogodišnjeg izdanja bila je 110. obiljetnica nastanka pjesme Krasna zemljo i 20. obiljetnica njezina proglašenja himnom Istarske županije.

Ciljevi Kviza su popularizacija zavičajne povijesti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, prirodne baštine, edukacija mladih o potrebi njena očuvanja, kao i promicanje zavičajnoga identiteta. Potiče se i razvijanje vještina prepoznavanja i vrednovanja baštine na terenu, kao i razvijanje zdrava natjecateljskoga duha. Sudionike se potiče na rad u paru, terenski rad, komunikaciju uživo i virtualno, ali i na međugeneracijsku suradnju. Materijali su dvojezični, pa se time promiče međunacionalni i interkulturni dijalog.

Na ovaj kviz prijavilo se sedam osnovnih i devet srednjih škola, odnosno ukupno 32 učenika i 16 mentora.

Nagrađeni:

  1. OŠ Jure Filipovića Barban: Lana Matika i Fabio Špada, mentorica: Svjetlana Milotić, prof.
  2. OŠ Veli Vrh, Pula: Anika Žagrić i Korina Benčić; mentor: Igor Jovanović, prof.
  3. OŠ Ivo Lola Ribar Labin: Ema Kos i Kristijan Simić, mentorica: Alenka Miletić Švić, prof.

  1. Srednja škola „Vladimir Gortan“ Buje: Esmeralda Brkić i Borna Mandžuka; mentor: Aljoša Sirotić, prof.
  2. Pazinski kolegij – klasična gimnazija Pazin s pravom javnosti: Ines Rogović i Marijana Fable, mentor: Daniel Bogešić, prof.
  3. Medicinska škola Pula: Noel Braus i Daniel Josip Lyons, mentori: Danijela Pavoković, prof. i Branislav Subotić, prof.
  4. TSŠ Dante Alighieri Pula – Pola: Debora Aničić i Ania Bilić, mentorica: Marta Banco, prof.

Pročitajte još...