Obilježava se Mjesec hrvatske knjige, Gradska knjižnica Pazin donosi bogati program

Facebook
Twitter
LinkedIn

Od 15. listopada do 15. studenog veće se tradicionalno održava manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Mjesec hrvatske knjige prvi put je održan 1995. godine, a osmišljava ga programski odbor sastavljen od predstavnika knjižnica, nakladnika, kulturnih institucija, ministarstva…

Knjižnice stalno promiču čitanje no u tih mjesec dana aktivnosti su pojačane i još se intenzivnije govori o čitanju i promovira čitanje. Sama manifestacija svake se godine održava na dva nivoa – nacionalnom sa središnjim programima i na lokalnoj razini kad knjižnice intenzivnije organiziraju programe, provode razne akcije, tribine…

Ambasadorica Mjeseca hrvatske knjige je Olja Savičević Ivančević koja je na mrežnoj stranici https://www.mhk.hr/proslov2022 podijelila neka razmišljanja o mladim ljudima i čitanju, generaciji K-njige.

“Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2022. na 1. sjednici, održanoj 12. travnja 2022. godine, odlučio je da ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige bude posvećen mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih.

Tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći.
Izabran je moto Misli na sebe – čitaj!

Svečano otvorenje održat će se u petak, 14. listopada, i to u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru, koja se nedavno preselila u novi, veći prostor.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja ove godine nosi naziv Nije lako kad si mlad, a detaljne informacije o kvizu bit će objavljene na mrežnoj stranici https://www.mhk.hr/kviz/.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Gradska knjižnica Pazin i ove godine donosi program u kojem smo se potrudili ponuditi za svakoga ponešto. Program je dostupan na mrežnoj i facebook stranici Knjižnice, a donosimo ga i niže u tekstu. Pozivamo svih da posjete svoje knjižnice i sudjeluju u bogatim i raznovrsnim programima. Uživajte u čitanju!

Program Gradske knjižnice Pazin

15.10. Vratimo knjigu bez zakasnine

17.10. Renato Baretić: Zadnja ruka
predstavljanje knjige ; Gradska knjižnica Pazin ; 12:00 sati

25.10. Nikolina Sirotić: Mudrosti mladosti i Snaga ljubavi
predstavljanje knjige ; Gradska knjižnica Pazin ; 12:00 sati

27.10. Mladen Blažević: Dnevnik nepušača
predstavljanje knjige ; Gradska knjižnica Pazin ; 18:00 sati

3.11. Jana Prević Finderle: Herbarij – priče o biljkama
predstavljanje knjige ; Gradska knjižnica Pazin ; 18:00 sati

4.11. Katarina Brajdić Divšić, Ana Dundara Pajić, Majda Milevoj Klapčić: Kapelin – obična štorija o neobičnom Labinjaninu
predstavljanje knjige ; Gradska knjižnica Pazin ; 18:00 sati

8.11. O tinejdžerskom romanu
predstavljanje tinejdžerskih romana; Gradska knjižnica Pazin ; 12:00 sati

15.11. Elena Brajković: Trenutak zarobljen u stihu
predstavljanje knjige ; Gradska knjižnica Pazin ; 18:00 sati

15.11. Vratimo knjigu bez zakasnine

15.10. – 15.11. Mačke u vreći – posudite knjige na neviđeno (ako se usudite)

Pročitajte još...