Predstavnice Savjeta mladih Grada Pazina prisustvovale na Nacionalnoj konferenciji u Šibeniku

Facebook
Twitter
LinkedIn

U organizaciji Udruge gradova u RH i Grada Šibenika, od 30. rujna do 2. listopada 2022. godine, u Šibeniku je održana 6. Nacionalna konferencija savjeta mladih. Na konferenciji su bile i predstavnice pazinskog Savjeta Ana Brubnjak i Ani Londero, i predstavnica Grada Pazina Emina Svilar.

U tri dana trajanja konferencije, koja se održavala u Kući umjetnosti Arsen i Centru za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, stručnjaci iz područja rada s mladima zajedničkim su radom, na temelju primjera dobre prakse, iznjedrili konkretne rezultate Konferencije koji mogu biti korisni za njihov svakodnevni rad.

U ime Grada Šibenika kao domaćina prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, a sudionicima se obratila i Željka Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade.

Program konferencije predstavio je Mario Žuliček, savjetnik u Udruzi gradova, a primjere dobre prakse su, uz Marka Kovačića, znanstvenika u Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, predstavili članovi savjeta mladih iz Čakovca, Križevaca, Rijeke, Opatije, Osijeka te Hrvatskog debatnog društva iz Zagreba. Predstavljena je platforma YouthWiki, zatim projekt „Bolja budućnost mladih u Čakovcu“, realiziran u sklopu projekta EUROPE GOES LOCAL, pa HACKATONI iz Križevaca, tripartitni sporazum Križevaca, Rijeke i Opatije, program za mlade u Osijeku, projekt Demokratsko procijepljenje te izrada ankete koja bi različitim dionicima u radu s mladima trebala poslužiti kao alat u prikupljanju informacija o stvarnim interesima mladih.

Gosti konferencije iz Norveške predstavili su primjere dobre prakse rada njihovog savjeta mladih i rada s mladima u Norveškoj, a izv. prof. dr. sc. Darijo Čerepinko održao je predavanje o inovativnim oblicima komunikacije mladih i donositelja odluka, dok je radni dio konferencije – Definiranje godišnjih ciljeva savjeta mladih – vodio dr. sc. Marko Kovačić.

Nacionalna konferencija savjeta mladih središnji je godišnji susret namijenjen savjetima mladih u Hrvatskoj. Za cilj ima jačanje uloge savjeta mladih u procesima donošenja odluka i kreiranju lokalnih politika te izgradnju kapaciteta samih članova savjeta mladih.

Pročitajte još...