Što čitaju pazinski srednjoškolci?

Facebook
Twitter
LinkedIn

U Gradskoj knjižnici Pazin održan je u utorak 8. studenog 2022. godine još jedan program u sklopu Mjeseca hrvatske knjige naziva “O tinejdžerskom romanu”. Mjesec hrvatske knjige odvija se pod motom Misli na sebe, čitaj! I posvećen je generaciji K – generaciji koja čita.

U tinejdžerskoj dobi često opada interes za čitanjem i danas nije bio cilj odgovoriti na pitanje zašto je tomu tako već mladima preporučiti nekoliko zanimljivih romana za mlade domaćih autora i autorica.

Uz kratki osvrt na razlike između dječjeg i tinejdžerskog romana, u ugodnom razgovoru i druženju, saznali smo što čitaju učenice i učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile  Pazin i Pazinskog kolegija – Klasične gimnazije. Podijelili su s nama iskustva kada, kako i što čitaju te vraćaju li se ponovno pročitanoj knjizi.

Razgovaralo se o sljedećim knjigama:

Selma Parisi: Online kučke. Zagreb, Klub prvih pisaca, 2021.

Jasminka Petrović: Leto kad sam naučila da letim. Beograd, Kreativni centar, 2015.

Roman Simić: Iva, do mjeseca i natrag. Zagreb, Profil, 2021.

Wolfgang Herrndorf: Čik. Zagreb, In.Tri d.o.o., 2022.

Dok se prva tri naslova nalaze u fondu knjižnice, četvrti željno iščekuju djelatnici za čitanje, ali i daljnju preporuku. Paralelno s razgovorom o knjigama pogledane su najave za filmove kojima su ove knjige predlošci te su i učenici pokazali interes za njihovo čitanje.

Ukazali su na činjenicu, da im je osim zanimljivih tema, bitan i stil pisanja te kvalitetan prijevod. Ne smije se zaboraviti da je engleski mladima često „drugi” jezik te su zato i ukazali na njihovo prepoznavanje lošeg prijevoda i kritičko razmišljanje.

Pročitajte još...