Što se tiče vrtića, u novoj pedagoškoj godini problem je kadroviranje, ali ima i puno pozitive

Facebook
Twitter
LinkedIn
Suzana Jašić, gradonačelnica Grada Pazina i Vesna Rusijan, ravnateljica DV Olga Ban Pazin

Ravnateljica Dječjeg vrtića Olga Ban Pazin Vesna Rusijan je danas na press konferenciji u velikoj vijećnici Grada Pazina djelovala optimistično i odlučno, ali je jasno kako postoji ozbiljan problem kadrova, kako na Pazinštini, tako i u cijeloj Istri. Ipak, uspjeli su ravnateljica Rusijan i njezin tim sve posložiti za naredni period.

Dječji vrtić Olga Ban Pazin – nove skupine i najviše djece ikad

U novoj pedagoškoj godini povećana je uključenost djece rane i predškolske dobi za njih 20 te će u Dječji vrtić Olga Ban Pazin krenuti ukupno 599 djece. Za sufinanciranje troškova vrtića iz Proračuna Grada Pazina planirano je godišnje  5.850.484,67 kuna. Upravo danas (1. rujna), za 1/3 djece danas je prvi dan pedagoške godine, koji kreću u 30 odgojnih skupina (15 u Matični vrtić Pazin i 15 u područne vrtiće), s tim da u područnim vrtićima u Cerovlju i Pazinskim Novakima kreću s radom dodatne skupine.

Kako je ravnateljica Rusijan naglasila, u Lupoglavu pedagoška godina kreće od ponedjeljka, 5. rujna  zbog problema s nedostatkom pedagoškog kadra koji rješavaju. Ravnateljica je najavila  ispitivanje potreba za produženim boravkom u Pazinu, tijekom kojeg se djeci nudi sportski program uz prisustvo odgajatelja i kineziologa za čije je radno mjesto u tijeku natječaj.

Dječjem vrtiću „Olga Ban“ Pazin odobren je i novi KA122-SCH projekt pod nazivom „Jačanje ustanove i pojedinca za sudjelovanje u Europskom prostoru odgoja i obrazovanja, te će odgojiteljice i stručni suradnici sudjelovati u 12 razmjena i edukacija širom EU.

Dodatni kapaciteti vrtića šire se u 2023. godini

Projekt vrtića na Starom Pazinu pripreman je godinu dana: riješeni su imovinsko – pravni odnosi, izmijenjen GUP te izrađen idejni i glavni projekt vrtića, dvorišta i pristupne ceste.

Zbog poremećaja na globalnom tržištu projekt je nakon godinu dana narastao do 36 milijuna kuna (bez PDV-a), a zbog izrazito nepovoljnih uvjeta natječaja (maksimalno sufinanciranje bilo bi nepunih 14 milijuna) zbog kojih bismo zadužili te iste generacije koje bi pohađale vrtić, projekt je stavljen na čekanje te je početkom srpnja 2022. na natječaj kandidirana rekonstrukcija južnog krila Vojarne” koja je ocijenjena kao trenutno prihvatljivija opcija zbog višestruko manjih troškova, mnogo kraćih rokova izgradnje, a u konačnici, uz Dom za starije, cijeli prostor Društvenog centra Velog Jože, dobio bi i međugeneracijsku komponentu.

U zgradu će se moći smjestiti osam odgojnih skupina (4 vrtićke dobi + 4 jasličke dobi). Rezultati natječaja trebali bi biti poznati ubrzo jer bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja trebalo potpisati ugovore do kraja godine, do kad Grad Pazin planira završiti projekt i dobiti građevinsku dozvolu.

Sufinanciranje smještaja u drugim vrtićima i obrtima za dadilje

Dok se ne osigura vrtić za svu djecu, Grad Pazin će i dalje osiguravati sufinanciranje boravka djece koja su ostala neupisana te će ove godine sufinancirati  u privatnom vrtiću i u obrtima za čuvanje djece boravak za 35 djece, najviše do sad. Grad Pazin planira izdvojiti 357.000,00 kuna za tu svrhu.

Gotovo 25% nenamjenskih sredstava u proračunu Grada Pazina za rani i predškolski odgoj

Uz financiranje rada gradskog vrtića, sufinanciranja smještaja za neupisanu djecu te upravo dogovoreno povećanje plaća za 5% u gradskom vrtiću, Grad Pazin će ukupno izdvojiti oko 6.500.000,00 kn za radni i predškolski odgoj u Pazinu, što je gotovo 25% svih nenamjenskih sredstava u proračunu Grada Pazina.

Pročitajte još...